– Vi ser at mange leter etter måter å spare penger på nå.

Det sier kommunikasjonssjef i Frende Forsikring, Heidi Tofterå Slettemoen.

Folk på Agder har bestemt seg for å bruke 38 prosent mindre på julegaver i år, sammenlignet med tidligere år. I Rogaland reduserer folk pengebruken til gaver med 33 prosent. Det kommer frem i en oversikt som Norstat har utarbeidet for Frende Forsikring.

32 prosent av mer enn 1000 spurte sier at de har et lavere julegavebudsjett i år enn i fjor.

– Kvinner sparer mer enn menn. For aldersgrupper ser vi at det er flest i 40-årene som har mindre i lommeboka i år, sier hun.

Her går gavebudsjettet mest ned

Agder – 38 prosent

Møre og Romsdal – 37 prosent

Innlandet – 35 prosent

Vestfold og Telemark – 34 prosent

Nordland – 34 prosent

Vestland – 34 prosent

Rogaland – 33 prosent

Viken – 32 prosent

Troms og Finnmark – 29 prosent

Oslo – 28 prosent

Trøndelag – 22 prosent

Prøver å spare

Nordmenn tar med seg kraftige prisøkninger og en betydelig høyere boliglånsrente inn i julehøytida i år. 82 prosent av de spurte sier i Frendeundersøkelsen at de er bekymret for privatøkonomien sin.

– Vi merker at mange privatpersoner kontakter oss for å snakke om hvordan de kan spare penger på forsikringene sine nå. Spesielt vil de snakke om personforsikringene sine. Det er forsikringer for liv og helse som du håper du aldri skal få bruk for, men som samtidig redder økonomien for mange hvis de først trenger dem, sier Slettemoen i Frende.

Hun er glad for at kunder tar kontakt hvis de merker at det kniper i lommeboka.

– Da kan vi snakke sammen og finne best mulig løsning for deg. Det er ofte gode muligheter for å endre litt på dekninger i en periode, fremfor å si opp. Spesielt med personforsikringer er det viktig å ikke si opp avtalen. Da må du nemlig levere ny helseerklæring hvis du skal søke om ny forsikring senere, sier hun.