Gå til sidens hovedinnhold

– 1. påskedag har virkelig sprengkraft

– Hver søndag feirer vi nå Jesu oppstandelse. Det er det bærende elementet i kirken. 1. påskedag er dagen som virkelig har sprengkraft fra død til liv, det som gir håp helt inn i evigheten og mening til hverdagen, sier påskeprest Anne Margrethe Ree Sunde.

– Det står ulike detaljer i evangeliene, men det som kommer veldig tydelig frem er at det kom kvinner til graven. Det var Jesu mor og en annen som også het Maria. De møtte en engel som fortalte at Jesus ikke var der fordi han hadde stått opp. Da løp kvinnene inn til byen. De fortalte dette til Peter, som på en måte var lederen av disippelflokken. Han løp det raskeste han kunne tilbake til graven for å sjekke om det var sant, forteller påskeprest Anne Margrethe Ree Sunde.

– Det står også at Jesus viste seg for disiplene de neste dagene. Det var et stort mirakel som var vanskelig å fatte for alle. Det er vanskelig å fatte fremdeles, men altertavlen her på Kvævemoen kapell sier litt om oppstandelsens kraft. Det er blant annet illustrert med sommerfugler.

1. påskedag er dagen som virkelig har sprengkraft fra død til liv, det som gir håp helt inn i evigheten og mening til hverdagen, sier påskeprest Anne Margrethe Ree Sunde.

– Det har vært skrevet mye, laget kunstverk og musikk om påskebudskapet. Musicalen «Jesus Christ Superstar» er blant det som er laget, men den slutter med korsfestelsen. Er det oppstandelsen som er det vanskeligste å godta for de fleste, at det for mange blir som et eventyr?

– Det er litt vanskelig å tro på for mange, og det står jo allerede i Bibelen at det var noen som satte ut rykte om at det var disiplene som hadde stjålet kroppen til Jesus. Det har vært mange forskjellige teorier på mysteriet. Det handler om å tørre å tro, og teste ut om det kan være noe hold i det å være del av den kristne kirke og det kristne fellesskapet, og lese Bibelen og be. Det er gjennom å få disse ritualene inn i hverdagen at man lettere kan oppleve troen. Det koker ned til om vi tror Jesus var Guds sønn og om han stod opp fra de døde. Jeg tror at det er sant, sier Ree Sunde.

– Hver søndag feirer vi nå Jesu oppstandelse. Det er det bærende elementet i kirken. 1. påskedag er dagen som virkelig har sprengkraft fra død til liv, det som gir håp helt inn i evigheten og mening til hverdagen.

Påskemorgen slutter sorgen

1. Påskedag er altså dagen hele den kristne verden bygger sin tro på, dagen Jesus stod opp fra de døde. Kvinnene som kom til graven påskemorgen for å avslutte stellet av Jesu legeme, ble de første som kunne fortelle om oppstandelsen (Luk 24, 1-12). Jesu død og oppstandelse la et helt nytt grunnlag. Uansett tro på Jesus som Guds Sønn eller ei, er det som skjedde, siden blitt starten på en ny tidsregning.

Påskemorgen slukker sorgen,

slukker sorgen til evig tid;

den har oss givet

lyset og livet,

lyset og livet i dagning blid.

Påskemorgen slukker sorgen,

slukker sorgen til evig tid.

N.F.S. Grundtvig

Påskeprest Anne Margrethe Ree Sunde forteller at mange av påskeskikkene kom som symboler på oppstandelsen.

Les også

– Langfredag er en nitrist dag, men også en dag der et oppdrag ble fullført

Les også

– Det ble en spesiell kveldsmat på skjærtorsdag

Les også

Påskepresten flyttet inn i kapellet for påsken