Gå til sidens hovedinnhold

12.00: Live-TV med siste korona-nytt

Artikkelen er over 1 år gammel

Her kan du følge pressekonferansen med regjeringen, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Helseminister Bent Høie (H) frykter at skam skal føre til at færre tester seg for koronasmitte.

Det sa Høie under en pressekonferanse fredag. Han tok til orde for å stanse for

– Det er et hardt ordskifte. Jeg er redd for at det kan gjøre det vanskeligere å stoppe smitte. Skyld og skam har aldri vært til hjelp i kamp mot smittsomme sydommer, tvert imot, sier Høie.

Han trakk paralleller til tuberkulose for 100 år siden og aids for 30 år siden.

– Jeg vil si dette til deg som frykter du er smittet. Du skal ikke skamme deg. du skal teste deg. Slik tar du ansvar og hindrer smitten i å bre seg, sier Høie.

Sverige-reiser

Norske myndigheter vil ikke gjøre som Danmark og åpne for reiser til og fra hele Sverige ennå. Det skal gjøres en ny vurdering neste uke.

Danmark åpnet torsdag for reiser til og fra alle svenske regioner, men Norge vil ikke gjøre det samme, sier helseminister Bent Høie (H) på fredagens pressekonferanse.

– Vi er veldig glade for at antallet smittede går nedover hos våre naboer i øst, og det innebærer at vi forhåpentlig kan åpne flere svenske regioner neste uke, sier Høie.

Han sier også at regjeringen ikke vil åpne for regionvise vurderinger av land utenfor Norden med det første. Det skal gjøres grundige vurderinger før land utenfor Europa åpnes.

– Selv om vi kan reise til ulike land, må ikke dette oppfattes som en oppfordring til å reise utenlands, understreker Høie.

– Jobb gjerne hjemme

Alle som er avhengig av kollektivtransport for å komme til og fra jobb, bør fortsatt vurdere å jobbe hjemmefra, mener Helsedirektoratet.

– Man bør unngå å være tett på folk på buss, trikk og T-bane, sier helsedirektør Bjørn Guldvog på fredagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Han påpeker at det er viktig at folk gjør avtaler med sin arbeidsgiver om mulighetene for hjemmekontor.