Gå til sidens hovedinnhold

20 år med Barnas Turlag: – Vi gleder oss til fortsettelsen

Selv om Flekkefjord og Oplands Turistforening begynner å bli godt voksen med sine snart 130 år – og en av de ti eldste turistforeningene i landet, så kommer sannelig Barnas Turlag etter med sine 20 år i 2020.

I 2020 er Barnas Turlag 20 år. Styreleder i FOT, Lilly Marie Kongevold, forteller at de første barna i Barnas Turlag har rukket å bli voksne og flere av dem har selv stiftet familie, som igjen er aktive i BT.

De første pådriverne var Jens Pallenschat, Roar Nilsen, Tor Helge Haneberg og Bernhard Nilsen. Det ble turer til Pollfjell, Brufjell, Gursligruvene, dresinsykling og teltovernatting på Husøya på Hidra.

– Best husker nok noen av disse barna overnattingsturen til Øyulvsbu i Sirdal. Hytta var full, da de kom, og spørsmålet var om alle 40 kunne få plass. Det gikk bra den gang, men hadde nok vært en større utfordring i de koronatider vi opplever i dag, forteller Kongevold.

Opplevelser

Siden da har det blitt mange opplevelser i naturen; beitende sauer, blåbær, multer, sove i telt, sove på toppen av Tjørsfjell og våkne til den utsikten, førstehjelpskurs, kompass, natursti, skattejakt, og lommelykttur.

– Mange har vært aktive ledere i BT, som har utviklet seg i takt med tiden. Lene Rudolfsen, Tove Birkeland, Miriam Netland og Ole Johan Sørvik var noen av dem som brakte BT videre. Det ble innkjøpt utstyr som lavvo, bålpanner, båter og klatreutstyr. Halloween-tur i skummelt mørke på Fosselandsheia, aktivitetsdager og overnattinger på gården Li.

Klatring

Også i Kvinesdal og Moi har BT periodevis vært oppe å gå, og nå også i Farsund og Lyngdal, der Elin Korsveien, Stine Ytterdahl og Sigmund Pollestad pr. nå gjør en flott innsats.

– Oppdatering av utstyr, nytt utstyr, nye former for friluftsaktiviteter krever at FOT følger med i tiden. Når det er populært med hengekøyer og sove ute i naturen, så er det det som står øverst på ønskeliste for innkjøp. Det samme gjelder klatreutstyr, som også er utstyr som både slites og som av sikkerhetsmessige grunner må fornyes, sier Kongevold.

Hun viser til at man i disse dager kan lese at FOT ved Tom Nordstrøm i BT og sammen med Kvinesdal Rock Klatreklubb har gått i bresjen for å låne klatrefjell i området ved Sundslia i Flekkefjord. God planlegging av så vel klatreløypa, klatreutstyr, parkeringsmuligheter og ikke minst risikovurdering er noe av det som må hensyntas.

– Men for en mulighet for FOT, som i mange år har håpet å kunne få Fjellsport opp å gå. DNT Fjellsport er en av de gamle gode aktiviteter i DNT og langt eldre enn Barnas Turlag, dog klatrer man ikke lenger iført eplenickers og sixpence – nå kreves langt bedre utstyr. Men dette kan bli veldig moro og også engasjerende for de unge i DNTUng.

– Gratulerer til absolutt alle som har vært med i BT på en eller annen måte. FOT gleder seg til fortsettelsen, avslutter styreleder Lilly Marie Kongevold.