Gå til sidens hovedinnhold

Agder henger etter i bruk av refleks i vintermørket

Trygg Trafikks årlige reflekstellinger viser at nordmenn er flinkere til å bruke refleks. Likevel bruker fortsatt under halvparten av oss refleks i mørket. I Agder er vi flinkere til å bruke refleks på landevei enn i sentrumsstrøk.

Reflekstellingene for 2020 viser at 45 prosent av oss bruker refleksen. Det er en økning fra 41 prosent fra året før. Trygg Trafikk har sammen med Ipsos gjennomført over 23.000 registreringer over hele landet.

– Vi er ofte både fotgjengere, syklister og sjåfører i trafikken. Det er viktig å huske at man må ha et samspill mellom forskjellige trafikanter for å forebygge ulykker i trafikken. Det er selvfølgelig flott at refleksbruken på landsbasis øker, men her i Agder har vi fortsatt litt å gå på, sier regionleder i Trygg Trafikk Agder May-Lene Rasmussen Noddeland.

Hun anbefaler alle i Agder til å bruke våre felles merkedager i februar til å huske på refleksen.

Det nærmer seg både morsdagen og Valentinsdagen, og jeg vil oppfordre alle til å finne frem en refleks eller to disse dagene og henge dem på jakka, veska eller sekken til de du er glade i, tipser Rasmussen Noddeland.

Best på landevei

Refleksbruken øker både i sentrumsstrøk og på landevei. I sentrum bruker nå 37 prosent refleks, mens på landevei er det 54 prosent som husker å ta på refleksen. I Agder er tallene 32 prosent i sentrum, og 55 prosent på landevei. Trygg Trafikk vil gjerne minne om at det ikke er lettere å bli sett i sentrum enn på landevei.

– Mange er nok ikke klar over det, men det er like viktig å bruke refleks i sentrumsstrøk og i byer også. Man kan føle seg trygg fordi det er mye lys i sentrum, men dette kan ofte distrahere bilsjåførene og fungere som «lysforurensing» så du som fotgjenger blir vanskelig å se. Da er det lurt å bruke refleks slik at du blir ordentlig sett. Det er fremdeles også en del påkjørsler i opplyste gangfelt dessverre, sier Rasmussen Noddeland.

Nordland er best på refleksbruk

Nordlendingene har som vanlig utpekt seg som de aller beste til å huske refleksen, og tellingene i 2020 viser intet unntak.

– Finnmark var det fylket som hadde flest refleksbrukere i 2019, men etter sammenslåingen med Troms har det nye fylket i nord falt til rett under landsgjennomsnittet. Nordland derimot holder stand og har tatt tilbake tronen som det fylket med høyest andel refleksbrukere, forteller regionlederen.

Oslo-beboere dropper refleksen

Mens refleksbruken er høyest nord i landet, er det helt andre forhold i hovedstaden. Også i år er Oslo-borgerne de dårligste i landet til å bruke refleks.

– Det er nok en del som glemmer refleksen hjemme i en skuff. Der gjør den jo ingen nytte. Et godt tips er å sette av noen minutter til å feste på jakker, vesker og sekker. Da er du alltid forberedt, avslutter Noddeland.

Trafikken er et krevende samspill der alle trafikanter har et ansvar for å være aktsomme, ta hensyn og ikke utsette noen for fare. Det gjelder ikke minst på mørke vinterveier, mener Trygg Trafikk. De får støtte fra Fremtid, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

– Det er viktig å være klar over at mer enn halvparten av fotgjengere fortsatt ikke bruker refleks, det betyr at bilførere må senke farten i nærheten av krysninger og aktivt se etter fotgjengere i mørket. Fotgjengere har på sin side et ansvar for å være oppmerksomme på trafikken rundt seg og ikke ta for gitt at sjåførene ser dem, selv ikke når de bruker refleks. Refleksen er ikke en garanti mot uoppmerksomme sjåfører, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

– Det er mange typer reflekser å få kjøpt. Og da er det smart og alltid ha en tilgjengelig som passer akkurat ditt bruk, legger hun til.