Gå til sidens hovedinnhold

Agders kraftige oppgjør med nazistene

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I DAG er det nøyaktig 80 år siden den legendariske Agder-redaktøren Ingvald Seland tok et kraftfullt oppgjør med okkupasjonsmakten gjennom å skrive en leder som står sentralt i norsk pressehistorie. «Når ein mann lyg, og veit at han lyg, og veit at dei som han lyg for, veit at han lyg, og han endå held fram med lygnene, då har den mannen visseleg djevelen til far og vil helst gjera det han hugast for, for han var ein manndrepar frå fyrste tid, og det finns ikkje sanning i han».

17. JUNI 1940 skrev Ingvald Seland dette på lederplass i Agder. Sterke ord fra en prinsippfast redaktør. Redaktøren selv tok beslutningen om å stanse utgivelsen av Agder. Fra juni 1940 og frem til 16. mai 1945 var ikke Agder lenger å finne på gaten. Agder var den første av norske aviser som forsvant fra markedet. I boken til Haakon Smedsvig Hanssen og Eivind Stø, «Uten å nøle», er Seland-familien med Ingvald og sønnene Gudmund og Johannes gitt god plass.

KRIGEN GJORDE at rettsstaten og demokratiet ble tatt fra oss – og størst av alt, friheten ble tatt fra oss. 80 år etter at ordene til Ingvald Seland gav gjenklang i det norske samfunn, kjenner vi på at populisme er med på å sette mange av disse verdiene under press igjen. Verden har fått enkelte ledere som setter press på de verdiene som vi kjempet for i fem lange år, fra 1940 til 1945. De kaster på båten helt sentrale verdier som danner grunnmuren i et levende demokrati.

I ÅRENE mellom 1930 og 1940 brukte tyske nazimyndigheter begrepet «Lügenpresse» – løgnpressen om medias rolle i et demokrati. Når enkelte politikerne i dag kaller pressen for løgnere og sier at de selv boikotter medier fordi de ivaretar samfunnsoppdraget, da løper tankene til uttrykket «Lügenpresse» som vi kjenner fra mellomkrigstidens Tyskland. La oss vokte oss for å spille hazard med demokratiske institusjoner som den frie presse representerer.

«NÅR EIN mann lyg og veit at han lyg ..." Sterke ord fra en lokalavisredaktør i 1940, ord som har stor aktualitet også i dag.