Spiren 4 H i Gyland merket at aktiviteten i 2022 ble noe annerledes med restriksjoner og oppdeling i grupper. Ungdommene har likevel vært med på mye. Tur til rush-trampolinepark inkludert mat på MCDonalds. Slalåmtur til Tjørhom-fjellet med bål og mat. Litt vindkast og kald vind på toppen av trekket, og litt knall ødela ikke kosen.

Spiren har egen hytte ved Kongevoldvannet, der er egen volleyballbane. Hytta fikk ny utedo i år. Loddsalg foregikk via Facebook, noe som fungerte veldig greit. 4 H ryddet på Kongevold-stranden for å gjøre noe bra for lokal miljøet. 17. mai hadde klubben, tradisjonen tro, natursti. Deltakelsen var upåklagelig.

Martine Berntsen er klubbleder, May Fedjestad nestleder, Emilie Rekevik og Ylva Moen styremedlem, Sven Klungland sekretær og Håvard Klungland kasserer. Unni Moen Omland og Kristin Åtland Rekevik er klubbrådgivere. Klubben har ca. 25 medlemmer.

4H

4H Norge har over 11 000 medlemmer fordelt på ca. 550 4H-klubber over hele landet. Her i distriktet er det Gåsungen på Sira, Spiren i Gyland og Skogstjerna på Ualand. Medlemsalderen er 10–26 år. I 4H får medlemmene mulighet til å utvikle seg selv, og være del av et sosialt fellesskap der alle har omsorg for hverandre. Det stilles ikke spesielle krav for å bli medlem.

På høstfesten var fine utstillinger der medlemmene fikk synliggjort noe av det de holder på med. Ikke uventet var det «Mekking» og «Ut i naturen» som det var flest av. Klubbrådgiver Unni Moen Omland rettet spesiell takk til styreleder Martine Berntsen som også fikk rosende omtale for sin oppgave i sying.

Målet med prosjektene til 4 H er å lære ved å gjøre. De fleste 4H-erne har en prosjekthjelper som gir råd og veiledning underveis. Medlem i fylkesstyret Svenke Spikkeland var på festen sammen med Salomon Spikkeland. Dei er imponert over 4 H aktiviteten vest i Agder. Verken Spiren 4 H eller Gåsungen 4 H hadde kandidater til plakettutdelingen i år. Det blir heller ikke utstilling fra disse klubbene fordi det ikke er plass mer enn de plakettvinnerne har.

Sølvskje spandert av Flekkefjord Sparebank, diplom og merke vanket til alle som fullførte oppgavene.

Lærer

Et 4H-medlem lærer også mye om organisasjonsarbeid. Organisasjonen er medlemsstyrt, klubbstyret består av medlemmer, og de har ansvaret for å drive klubben gjennom et arbeidsår. På årsmøtet velger også medlemmene én eller flere voksne klubbrådgivere som gir råd, hjelp og veiledning til klubbstyret og klubben.

4H tilbyr kurs i lederopplæring, organisasjonsarbeid og ulike emner i tilknytning til 4H-prosjektene som har et spekter av aktiviteter slik som turer i skog og mark, tevlingsdager, volleyballkamper, hyggekvelder, teaterarbeid, håndverk, matlaging og mye mer. Hvert år får alle 4H-medlemmene tilbud om å være med på leir. 4H Norge sin høye beskytter er H.K.H. Kronprins Haakon.