Gå til sidens hovedinnhold

Alvoret kom oss nær i innspurten

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

VI ER helt åpenbart på oppløpssiden i forhold til pandemien – og i vårt distrikt har vi sluppet lettere fra elendigheten enn mange andre steder. Vaksineringen har gått over all forventning – og heldigvis har folk brukt hodet og tatt vaksinen, i tråd med oppfordringene fra myndighetene. Det er derfor aldri hyggelig når vi denne uken har kunne informere om at det er tre antatt smittede i Flekkefjord – og at en av dem er ansatt på Amfi i Flekkefjord. Alvoret kom oss bokstavelig talt nær når vi nå er i innspurten.

ALVORET KOMMER noe tettere på oss når vi får slike nyheter. Forhåpentligvis går dette godt på alle måter, men det viser at man er i en sårbar situasjon så snart noen tester positivt. I denne uken ble det også klart at trinn fire i gjenåpningen av samfunnet, utsettes i ytterligere to uker. Det er fordi man ser en økende smittetrend og at det såkalte R-tallet nå er på 1,1.

MYE TYDER på at vi nærmer oss slutten for pandemien i Norge. Men det kommer til å ta enda noe tid før vi er tilbake til normalen globalt. Så lenge det man ikke forsyner den fattige delen av verden med vaksiner nok, vil pandemien leve sitt eget liv i store deler av verden. Det betyr at vi ikke får en normaltilstand før vi en stor del av verdens befolkning i vaksinert.

DET BETYR også at vi nok får anledning til å reise utenlands etter hvert, men spørsmålet er hva slags opphold vi får når vi kommer til Spania, Hellas, Kroatia eller hvor det nå måtte være. Det er altså en illusjon å tro på fullstendig normalisering i løpet av kort tid, bare fordi vi har fått et par sprøytestikk i armen.

SELV OM vi denne uken fikk noen smittetilfeller lokalt, ser vi enden på pandemien. Med den mobiliteten vi har utvist i sommer, kan vi ikke annet enn å forvente at det kommer tilfeller. Men heldigvis er det store bildet positivt – og myndighetene har alt i alt og kort fortalt stått for en god håndtering av pandemien. Enkelte feilskjær har det vært, men det skulle vel strengt tatt bare mangle når beslutninger skal fattes på svært kort varsel.

DET BETYR også at skolene kommer til å åpne dørene om noen uker, forhåpentligvis uten at det behov for restriksjoner.