Antall smittede pr. døgn er stabilt: Ber om raskere svar etter lokale utbrudd

Av

Det var ved midnatt natt til onsdag registrert 12.393 koronasmittede personer i Norge, viser foreløpige tall. Det er en økning på 117 tilfeller siste døgn.

DEL

Økningen er på nivå med dagen før, da det ble registrert 122 nye tilfeller. Til sammen er økningen de to siste dagene på 239 meldte tilfeller, ifølge tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Nærmere 900.000 tester for koronavirus er til nå gjennomført i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

18 koronapasienter var tirsdag innlagt ved norske sykehus, tre færre enn mandag. Ingen av koronapasientene får behandling i respirator.

I alt har 265 personer nå dødd som følge av pandemien i Norge. Ifølge FHI er det ikke alltid mulig å fastslå om en person har dødd av eller med covid-19.

Kommuneoverlegen i Haugesund ber om nasjonale føringer for hastebehandling av koronaprøver etter smitteutbrudd.

Da kommunen opplevde lokale utbrudd i juli og august, hastet det å få svar. Prøvene fra utbrudd ble derimot ikke prioritert, skriver Aftenposten.

– Det kunne ta tre–fire dager før vi fikk vite hvem som hadde testet positivt. I mellomtiden kan du ikke sette deres nærkontakter i karantene. I praksis kan det gi en situasjon hvor personer uvitende går rundt og er smitteførende, sier kommuneoverlege Jostein Helgeland i Haugesund til avisen.

Helgeland mener prøver som er viktige å få svar på under et utbrudd, bør kunne hastebehandles, og etterlyser nå nye nasjonale føringer.

– Det er ikke noe system for å bli prioritert i køen. Jeg opplever at uansett hvor viktig enkelte prøver er for oss, har vi ikke kunnet fremskynde dem, sier han.

I Haugesund må koronaprøvene sendes til de store universitetssykehusene. Årsaken er at testmaskinen ved sykehuset i Haugesund i utgangspunktet kun har kapasitet til å teste egne ansatte.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Aftenposten at kapasiteten i kommunene har økt mye de siste ukene, men at «mange kommuner har fortsatt noe å gå på».

(©NTB)

Artikkeltags