Rogstad hadde forventet at det kanskje kom et tjuetall besøkende da utstillingen om krigsseilerne åpnet tirsdag ettermiddag. Det kom rundt 50. Rogstad måtte innrømme at det var overraskende og svært positivt.

Takket for all støtte og hjelp

I sin åpningstale i duskregnet takket Rogstad for alle støtte han har fått fra fylkesmuseet, kommunen, andre offentlige etater og ikke minst slektninger og pårørende av krigsseilerne.

– Krigsseilerne var de viktigste som bidro under krigen. Men de fleste slektningene ble aldri fortalt noe om hva de opplevde. Jeg har gjennom arbeidet mitt kommet i kontakt med pårørende til 9 av de 11 krigsseilerne fra Fjotland. De har vært et viktig og uvurderlig bidrag til arbeidet og de har kommet med mye bilder og personlige eiendeler, kunne Rogstad fortelle.

Rådgiver Hans Christian Lund fra Agder fylkeskommune berømmet arbeidet til Rogstad og mente dette var en stor dag for både fylket, kommunen og selvfølgelig for Fjotland.

– Dette er sosial verdiskapning og en viktig sektor for oss i fylkeskommunen å bidra til, sa Lund.

Ordfører Per Sverre Kvinlaug kunne overrekke blomster fra kommunen.

– Jeg er veldig imponert over hva Øyvind har klart å finne og kunnet løfte fram enkeltmenneskers historier. Dette er også med å hedre alle krigsseileres innsats under krigen, sa Kvinlaug.

Ville ikke prate om det

På åpningen av utstillingen var det også slektninger og pårørende til krigsseilerne fra Fjotland. Noen kom ganske langveisfra.

Sonja Tønnesen, som nå bor i Øyslebø, er datter til Mikal Albert Hagen Lindeland. Lindeland seilte sammen med sin bror, Konrad under krigen.

– Min far snakket aldri om et han opplevde under krigen. Han ville antakelig ikke minnes det, tror jeg. Heldigvis hadde jeg en del bilder og andre ting som jeg kunne bidra med i arbeidet til Rogstad. Det er fantastisk hva Rogstad har fått til og veldig fint å se, sa Sonja Tønnessen til Agder.

Brødrene Lindeland var onkler til Arvid Lindeland som også var imponert over utstillingen som han fant veldig interessant.

– Det er på en måte gammelt nytt som vi visste lite eller ingen ting om, sa Lindeland.

Utstillingen vil være åpen hver søndag i sommer og selvfølgelig på Fjotlandsdagen.

Tirsdag servert Marit «fjotlandstapas» fra Torvløbakkan. Det kan man ikke forvente å oppleve de andre dagene utstillingen er åpen.

– I september flytter hele utstillingen ned i kulturhuset i Kvinesdal, kunne Rogstad berette til slutt.