Gå til sidens hovedinnhold

Årets TV-aksjon blir heldigital

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

SØNDAG GÅR årets store folkedugnad av stabelen. Da blir årets TV-aksjon arrangert, i år til inntekt for World Wildlife Funds arbeid mot plastforurensing i havet. Årets aksjon har imidlertid møtt på utfordringer både den ene og den andre veien. Først og fremst blir dette en heldigital innsamlingsaksjon. De som venter på bøssebærere venter forgjeves. De kommer ikke i år, på grunn av koronapandemien. Som alt annet i samfunnet, blir den påvirket av den globale pandemien som berører oss alle. Derfor har det blitt besluttet at aksjonen skal være digital.

DETTE BLIR naturligvis en ny måte å drive innsamlingsaksjon på. Det blir en prøvelse på hvor digitale vi egentlig er blitt. I stedet for å stappe sedler i en bøsse, blir mobiltelefonen den viktigste samarbeidspartner under aksjonen. Blant de eldre i samfunnet, er nok ikke den digitale tilnærmingen like stor som hos den yngre garde. Og de eldre er ofte de som er rausest ved denne type aksjoner. Vi går glipp av smilet i døren bøssebærerne har banket på – vi går glipp av årets mest meningsfylte tur. Og spørsmålet er om vi klarer omstillingen?

DET HAR i tillegg vært intense diskusjoner knyttet til organisasjonen som står bak årets innsamlingsaksjon. WWF har hatt sterke synspunkter både på rovdyrforvaltningen og på hvalfangst. Flere kommuner har allerede besluttet å boikotte TV-innsamlingen. Årets TV-aksjon går til WWF Verdens naturfond, og deres arbeid for å bekjempe plast i havet. Med konkrete tiltak i fire land i Sørøst-Asia, skal vi gi 900.000 mennesker tilgang til nye og forbedrede avfallssystemer. Dette vil kunne redusere utslippene av plast betydelig i og med at en tredel av alt utslippet av plast i havet kommer fra Indonesia, Vietnam, Thailand og Filippinene. WWFs mål er null plast på avveie i 2030.

SLIK SETT er formålet både edelt og godt. Og vi håper at folk støtter opp om aksjonen, uansett hva WWF mener om ulvebestanden spesielt eller rovdyrforvaltningen generelt. Da en død hval for noen år siden fløt i land på Vestlandet og det viste seg at den var full av plast, da våknet folk flest i forhold til plastforsøpling i havet. Vi har et ansvar for å rydde opp. Og WWF føler det ansvaret tyngre enn de fleste.