I det som kanskje beskrives som «Stavanger-bandet» er det to svært sentrale medlemmer fra vårt distrikt. Låtskriver og sologitarist Jan Terje Vinningland fra Kvinesdal og bassist Jørn Håvard Helseth fra Flekkefjord sørger for at Sublime Eyes spiller høyt, hardt og rått.

Og i disse dager er de ute med nytt materiale, som er godt mottatt blant annet i metal-miljøet.

– Dersom noen ennå ikke har sjekket ut Sublime Eyes og særlig de siste låtene. Hvordan vil du beskrive bandet?

– Jeg vil beskrive Sublime Eyes som veldig hardt og brutalt, men samtidig melodisk og fengende. Mye energi, sier Vinningland til Agder.

– Hvilken sang vil du anbefale for å få det beste førsteinntrykket av dere?

– Den mest populære sangen vi har er nok «Med Tiden Gror» tenker jeg. En tung låt, men veldig melodisk med et veldig catchy refreng. Låten er faktisk skrevet av bassisten vår Jørn. For å få et inntrykk av musikken vår i dag vil jeg anbefale vår nyeste singel «Victims From The Grave» fra den kommende EP-en «From Light Unto Darkness»

– Hva er din rolle i låtskrivingen?

– Det er som regel meg og gitarist Tom Arild som skriver låtene. Alt begynner med ett riff eller en gitar melodi, så bygger vi videre derfra. Jeg har mine kreative perioder, og han har sine. I det siste har det nok vært meg siden jeg har litt ekstra tid.

Lærte seg sologitar på gutterommet

Vinningland satt hjemme på gutterommet i Kvinesdal og terpet på soloteknikker, og han blander svært melodiøse temaer med rasktspillende avanserte teknikker.

– Hvem er din favoritt-gitarist?

Vanskelig spørsmål det der, humrer han.

– Jeg har mange favorittgitarister i forskjellige sjangre, men det har forandret seg litt opp igjennom årene. Da jeg først begynte å spille, så var det sologitarister som kunne spille millioner av noter i sekundet som gjaldt, men i dag er jeg mer opptatt av gitarister som er flinke låtskrivere i tillegg til å kunne spille en fengende gitarsolo. The full package rett og slett.

Han lister opp sin topp fem-liste pr. dags dato: Andy LaRoque, Brandon Ellis, Jeff Loomis, Jerry Cantrell og Chris DeGarmo.

– Hvor mye øvde du i ungdommen for å bli så trygg på avanserte teknikker?

– Det ble noen timer. Hvor mange husker jeg ikke, men tipper alt fra 4–6 timer om dagen. Når man øver og endelig begynner å få ting til, da kjører man på!

Det er ikke like mye øving i dag da grunnlaget ble lagt i ungdomstida.

– I dag går det mer i låtskriving og vedlikehold, men man lærer jo så lenge man lever.

Betyr mye

– Hva betyr musikken for deg?

– Musikk betyr enormt mye for meg. Både som musiker og lytter. Det er min terapi rett og slett. Følelsen av å lytte, skape og spille musikk er rett og slett bare magisk.

Mange har sett Sublime Eyes på Fjellparkfestivalen og Norway Rock. Dersom noen ønsker å se dere live i år, hvor må de gå da?

– Vi har nettopp startet opp igjen maskineriet som er Sublime Eyes etter disse covid-tider. Vi slipper vår EP «From Light Unto Darkness» 24. februar på alle digitale plattformer, og i den sammenheng kjører vi en releasekonsert på Tribute i Sandnes Lørdag 25. mars. Flere konserter kommer fremover, så da er det bare å følge med på Facebook-siden vår. Kanskje vi må ta turen innom Flekkefjord? Spira? sier kvindølen.

– Hva er planen videre – det kommer mer musikk?

– Planen er å spille masse live, og fortsette å lage musikk. Vi har allerede nok låter til et album som vi satser på å gi ut neste år.