Gå til sidens hovedinnhold

Beskriver økning i spredning av smitte som alvorlig

Mange kommuner opplever stort press på kapasiteten for testing og smittesporing. Helsedirektoratet ber kommunene prioritere vaksinasjon høyest.

- Jeg ber ikke om mye, men ber om at rådene og anbefalingene følges. Det kan se ut som om meteren har gått i glemmeboka for enkelte, sa helseminister Bent Høie (H) da han innledet på pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

Pressekonferansen holdes på et bakteppe med ny rekord på nye smittetilfeller på et døgn.

- Vi må fortsette å holde meteren i det offentlige rom, enten du har fått en eller to doser med vaksine, understreket Høie.

- Husk meteren, og husk dose nummer to. Hold hendene rene, og hold deg hjemme om du har blitt syk. Slik kan vi unngå flere smitterekorder, fortsatte helseministeren.

- For et halvt år siden satte vi også rekord i antall smittede. 17. mars ble det registrert 1156 smittede i Norge. Vi tåler mer smitte nå fordi de fleste av de eldste og risikogruppene er fullvaksinert, understreket Høie og understreket at smitten i samfunnet ikke må bli for høy fordi det fører til press på sykehusene og kommunene.

- Hvis vi skal stramme inn mer nå, må vi stramme inn på en måte som rammer barn og unge. Det sitter langt inne, sa helseminsteren videre fredag og understreket at samfunnet må gjøre en innsats for at barn og unge kan leve så normalt som mulig.

– Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet er kjent med at mange kommuner nå opplever stort press grunnet økt smitte og mulighet til å teste i stedet for karantene i et åpent samfunn der mange har svært mange nærkontakter, skriver direktoratet i et brev til alle landets kommuner fredag, skriver NTB.

Her får kommunene råd om å følge denne prioriteringsrekkefølgen dersom de har kapasitetsutfordringer:

  • 1. Vaksinasjon
  • 2. Testing
  • 3. Smittesporing av husstandsmedlemmer og tilsvarende nære
  • 4. Smittesporing av øvrige nærkontakter

Helsedirektoratet ber kommunene passe på vaksinasjonstilbudet til studentene og minner også om at det er mange i aldersgruppa 25–39 år som ennå ikke har fått første dose. Kommunene bes også om å ha et godt tilbud til etternølere og folk som har ombestemt seg om vaksine.

Når det gjelder smittesporing, får kommunene råd om at de kan bruke en mer risikobasert smittesporing, altså prioritere nærkontakter som har høyest risiko for å være smittet og gi rask informasjon til disse.

Øvrige nærkontakter kan bli kontaktet på andre måter enn av kommunens smittesporingsteam, foreslås det.

Selv om vaksinasjonsgraden i Norge er stor og voksende, ser Folkehelseinstituttet alvorlig på den voldsomme smitteøkningen vi har opplevde de siste ukene, skriver NTB.

– Vi mener denne siste økningen i smittespredningen er alvorlig, først og fremst fordi smitten vil ramme en del mennesker som kommer til å bli alvorlig syke. Hvis smitteøkningen fortsetter å være så rask og så høy, vil den spre seg til store deler av befolkningen og flere aldersgrupper, sa direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet under en pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge fredag.

Det er fortsatt rundt 500.000 voksne mennesker i Norge som ikke er vaksinert. Regner vi med alle som er under 18 år, er det nesten 1,6 millioner mennesker i Norge som er uten beskyttelse fra vaksine.

– Etter hvert som tiden går, vil vi se at et større antall av dem som smittes, blir syke og dør – også blant vaksinerte og fullvaksinerte, sa Stoltenberg.