Filmen "Gritt" hadde nylig førpremiere i Kvinesdal kino, og Birgitte Larsen høstet lokalt gode kritikker for sin rolle i filmen.

Nå er hun altså nominert til Amanda-pris også!

Fredag 18. juni har filmen premiere på kinoer over hele landet.

Birgitte Larsen briljerer i hovedrollen som den ukonvensjonelle kvinnen Gritt og er nå nominert til prisen for beste skuespiller.

– Det er veldig stas å bli nominert til Amanda. Ekstra gøy er det å bli nominert for Gritt, en rolle som betyr veldig mye for meg og som jeg har levd med å virkeliggjøre i flere år, sier Birgitte Larsen.

Marte Wexelsen Goksøyr, som spiller Gritts venninne, er nominert til beste birolle.

– Å bli nominert til Amanda gikk rett i mitt hjerte. Jeg går i døden hvis ikke prisen tildeles meg, sier Marte Wexelsen Goksøyr med et smil.

Regissør og manusforfatter Itonje Søimer Guttormsen er nominert til beste manus for den originale og morsomme historien om Gritt som forsøker å finne sin plass i Oslos kulturmiljø.

– Først og fremst er det en stor glede at mine fantastiske kollegaer får sine velfortjente utmerkelser, men det er ikke til å stikke under en stol at det er vidunderlig å få nominasjon for manus - og kostyme!

– Det har vært en særs givende, lang og mangefasettert reise å lage denne filmen, og manuset står på bena til alle de unike menneskene som har krydret filmen med seg og sitt. Det er utrolig forløsende at Gritt nå endelig får møte sitt publikum på kino i det langstrakte land, sier regissør og manusforfatter Itonje Søimer Guttormsen.

Amandaprisene deles ut 21. august på Festiviteten i Haugesund. Amanda er en del av Den norske filmfestivalen som finner sted 21.–27. august 2021. Filmene som vurderes skal ha hatt premiere på norske kinoer i perioden 1. juli 2020 til 30. juni.

Her er de nominerte i noen av hovedkategoriene:

 • Beste kvinnelige skuespiller: Birgitte Larsen ("Gritt"), Kathrine Thorborg Johansen ("Oslo - København") og Kristine Kujath Thorp ("Ninjababy")
 • Beste mannlige skuespiller: Arthur Berning («Ninjababy»), Jakob Oftebro («Den største forbrytelsen») og Pål Sverre Hagen («Dianas bryllup»)
 • Beste kvinnelige birolle: Pia Halvorsen («Den største forbrytelsen»), Marte Magnusdotter Solem («HAN») og Marte Wexelsen Goksøyr («Gritt»)
 • Beste mannlige birolle: Nader Khademi («Ninjababy»), Dennis Storhøi («Prosjekt Z») og svenske Michalis Koutsogiannakis («Den største forbrytelsen»)
 • Beste film: "Kunstneren og Tyven", "Generasjon Utøya" og "Ninjababy"
 • Beste regi: "Kunstneren og tyven" og Benjamin Ree, "Tottori" ved Silje Salomonsen og Arild Østin Ommundsen og "Ninjababy" ved Yngvild Sve Flikke.
 • Beste dokumentar: "Generasjon Utøya", "Kunstneren og Tyven" og "Odelsgut og fantefølge"
 • Beste kostyme: Anne Pedersen for «Den største forbrytelsen»Ida Toft for «Dianas bryllup»Ingjerd Meland, Marianne Stranger, Itonje Søimer Guttormsen, Birgitte Larsenog Nina Buer Brun for «Gritt»

FAKTA

Birgitte Larsen er utdannet ved Statens teaterhøgskole (2000–2003), og ansatt på Nationalteatret.

 • Roller i utvalg, Nationaltheatret: Den yngste datteren i Krig, Hedvig i Vildanden, Den unge kvinna i Svevn, Jenta i Blodbryllup, Laura i Glassmenasjeriet, Nora Helmer i Kaldt produkt, Agnes i Et drømspill, Ismael i Fanny og Alexander, Simon i Fluenes herre, medvirkende i I år skal det være moderne, Églé i Disputten, Leni i Baby, medvirkende i Osv, Grace i Renset, medvirkende i Aniara og Reform 97.
 • Det Norske Teatret: Angel i Bikubesong.
 • Fra 2007 til 2009 hadde Birgitte Larsen det kunstneriske ansvaret for Torshovteatret sammen med Monna Tandberg, Anders T. Andersen og Runar Hodne.
 • Film og TV: En udødelig mann, Den brysomme mannen, Home and Away, Som du ser meg, Gritt.
 • Priser: Anders Jahres kulturpris, Sverre Anker Ousdals kulturstipend, Kvinesdal kommunes kulturstipend og Heddaprisen 2006 for rollen som Laura i Glassmenasjeriet.