Gå til sidens hovedinnhold

Bjarte (20) fra Flekkefjord vil bidra til godt skolemiljø: – Vi har mange ideer om hva vi skal arrangere!

Jordbruksskolen i Lyngdal vokste med nye studieplasser, og det er lang venteliste både på idrett og naturbruk. KVS behøver nå gode miljøarbeidere mer enn noen gang før.

For abonnenter

Skolen har hatt rekordmange søkere.

– I år har skolen rundt 400 elever, hvorav nesten 300 stykker bor på skoleområdet, forteller rektor Ståle Andersen til Agder.

Med så mange elever boende på skolen, skapes skolemiljø i stor grad på ettermiddagene.

– Vi har aldri hatt så mange elever på internatet som i år, og heller aldri så mange flere internatelever enn hjemmeboere.

Bjarte Tjørsvåg (20) fra Flekkefjord sitter på et kontor med elevhefte foran seg, og pugger navn til alle de elevene fra tidlig om morgenen. Han er én blant fire tidligere KVS-ere som ble ansatt som miljøarbeidere for skoleåret 2021/2022. Hans oppgave er å bidra til god stemning, og passe på at det er god samhold mellom elevene: Ikke minst mellom internatelever og hjemmeboere.

Internatmiljøet er nødt til å være knallbra

– Jobben vår er hovedsakelig å være med elevene på ettermiddager, men vi deltar også på klasseturer, jobber som tilsyn og er vikar iblant. Vi arrangerer aktiviteter slik at elevene har noe å gjøre i fritiden, og ikke bare sitter foran tv-en, forteller han.

– I går hadde vi utekafé, i morgen vil vi spille gjørmefotball, og i fremtiden skal vi ha ballspill, padling, talentshow, og forskjellige andre aktiviteter inne og ute, sier Tjørsvåg.

– Vi er heldige at KVS er i grønn sone slik at vi har frihet til å gjøre stort sett hva vi vil av arrangementer. Man må likevel være forsiktig, og prøve å minske fysisk kontakt. Vi krysser fingrer på at korona ikke blomstrer opp igjen, for det ville ødelagt alle planer, slik det gjorde i fjor.

20-åringen begynte å tenke på å bli miljøarbeider på KVS mens han var i Finnmark under førstegangstjeneste.

– Jeg må ta noen fag som privatist hvis jeg skal utdanne meg til byggeingeniør. Jeg elsker elvepadling, og synes det er gøy å være sosial. Å velge et år som miljøarbeider på KVS, vil gi mulighet til alt dette. Jeg slår flere fluer i en smekk, smiler han.

Travelt

Foreløpig har miljøarbeideren fra Flekkefjord hatt det veldig travelt med å bli kjent med elever, og tilrettelegge for at de blir kjent med hverandre. Derfor har han hatt minimalt tid for seg selv de siste dagene, og er nokså sliten. Tross alt ser han frem til dette skoleåret:

– Jeg tror at jeg kommer til å bli bedre til å snakke med personer som er helt annerledes enn meg – og bedre til å se folk som trenger å bli sett. Og jeg trives med de andre miljøarbeidere. To av dem har jeg gått i klassen med på idrettslinjen, og den siste er en konge type fra naturbruk.

Se alle, og se den enkelte

– Vi er veldig glade for å ha ham med i teamet for det gir et godt utgangspunkt for at elevene fra alle linjer på skolen føler seg inkludert, forklarer han.

For Tjørsvåg er det viktig å se den enkelte elev:

– Det er ikke lett, for de som trenger mest å bli sett, gjemmer seg ofte vekk. Det gjelder å møte dem med respekt. Man kan alltid hilse og slå en liten prat, for det er ofte de små ting som betyr mye.