Fredag snakket Odd Inge Skjævesland (65) til nesten ett hundre elever på Flekkefjord videregående skole om Norges historie gjennom statsministerhistorien.

– Pussig nok må vi helt tilbake til den gangen statsministere hadde skjegg for å finne de få fra Agder.

Kun tre av 48 norske statsministere helt siden 1814 er født i Agder: Jørgen Løvland i Evje, Gunnar Knudsen på Saltrød ved Arendal og Abraham Berge i Lyngdal.

– Enkelt sagt kan grunnen være at Agder er spenna i bibelbeltet hvor «Gud vil jeg skal være en solskinnsbarn» lenge dominerte og dempet personlige ambisjoner. Selv om bedehus og andre religiøse lokaler fortsatt kan ha mange på besøk midt i uka er trenden at gud og mammon har byttet plass. Da vinner også bedriftskulturen over politisk engasjement, tror Skjævesland.

Han mener at de personene som har vært Norges statsminister fra 1814 forteller mye om utviklingen av landet vårt.

– De første var restene av norsk adel. Frem til unionsoppløsningen i 1905 var det ellers nesten bare jurister og offiserer. Siden har lærere, bønder, kjøpmenn, noen flere jurister, en prest, en lege, økonomer og flere uten utdannelse ledet regjeringene, sier Skjævesland til Agder.

I år er det 100 år siden Abraham Berge, som var født i Lyngdal, ble Norges siste statsminister født i Agder.

– Politikk er viktig for alle. Politikere bestemmer hvor gammel du må være for å kjøre bil, kjøpe øl og stemme ved valg. Statsministeren er norgesmesteren i politikk og bestemmer mest hvis en ny pandemi truer med hjemmeundervisning og vaksinering av tenåringer. Så forbered dere på å stemme ved høstens lokalvalg, sier den yngste og gjenlevende fetter Skjævesland.

Han har møtt 28 statsministere i Norden og vært politisk journalist i Aftenposten i 30 år. Dette skoleåret møter han rundt ett tusen skoleungdommer bare i Agder med forestillingen «Statsminister´n» for Den kulturelle skolesekken.