EN NY generasjon klimaaktivister tar i bruk radikale metoder i kampen mot klimaendringer. En av aktivistene som sto frem på NRK Debatten i forrige uke vil ikke avvise bruk av vold. – Om man bruker molotovcocktail eller fyrstikk er jeg ikke så opptatt av. Poenget er at Equinor driver med massedrap som er støttet av staten. Det må folk få kjempe mot, sa klimaaktivist Joachim Skahjem (24) i Debatten på NRK torsdag kveld.

VETERANER I miljøbevegelsen reagerer skarpt på at aksjonister ikke vil avvise voldsbruk. – Jeg blir skikkelig trist av at vi har fått denne typen holdninger i klimakampen. Det skremmer meg. Dette må det tas klart og kraftig avstand fra. Dette er ikke en del av miljøkampen som vi fører, sa Bellona-sjef Frederic Hauge. Mandag sa Skahjem til Nettavisen at han tror vold vil bli nødvendig i klimakampen, og at han på sikt vil kunne støtte det. – Sosiale bevegelser blir enten lyttet til, eller så vil de bli voldelige, sa 24-åringen.

AKTIVISTEN TRAKK seg senere fredag fra miljøorganisasjonen som han representerte i TV-debatten etter å ha opplevd massiv motstand og tilsnakk for holdningene. Det er samtidig verd å merke seg at enkelte miljøorganisasjoner blir mer militante og drives til aksjonsformer som helt åpenbart skader miljøsaken totalt sett. Nå aktivister angriper kunst og søler til både malerier og skulpturer for å skape oppmerksomhet omkring miljøkampen, så føler man bare avsky. Det skader mer enn det gavner og folk blir bare sinte og oppgitte over måten som miljøaktivistene opptrer på.

VI HAR vært vant til at miljøorganisasjonene gjør en god og viktig jobb i storsamfunnet. Vi husker godt da Frederic Hauge som Natur og Ungdom-aktivist protesterte mot Titanias utslipp av steinstøv på Dyngadjupet utenfor Jøssingfjorden. De protesterte og lenket seg fast i rørene som skulle senkes til bunns. Det var en ærlig miljøkamp som ikke gikk ut over liv og helse – og som folk flest kunne identifisere seg med. Natur og Ungdom lyktes i sin kamp – og folk flest applauderte miljøseieren. Men når det trues med vold, mister vi helt sansen og troen på miljøkampen.