Bondelagsleder Andreas Liland kalte ettermiddagen for en sosial happening. Han var glad for at mange kom til årets populære og nye samlingssted, Sirdalsteltet i Eliastunet er en populær plass uavhengig av hva været blir. Vi vil være aktive i bygda, poengterte Liland. Bondelaget fikk vise at det er mer enn en organisasjon for bønder.

– Vi markerer oss slik med noe positivt for alle, ikke med møkkadumping foran kommunehuset. Vi var i 2019 og 2020 det laget som hadde størst medlemsverving. Da er det flott å se at mange kommer når vi steller til noe.

Kultur og sosialt

Ettermiddagen ble både sosial, kulturell og fylt med musikk. Først spanderte bondelaget grillmat på alle, så kom gitarist, trubadur og sanger Bjørnar Aase på scenen. Han har tilknytning via kona som kommer fra Dorga. Publikum i alle aldre fikk høre visesang til minne om Kim Larsen og Jahn Teigen.

Så kom forfatter Jack Rostøl og fortalte historier fra tidlig på 1800-tallet. Han berettet om et tøft liv på veiløse Rostøl. Jack Rostøl (født 1952) er fra Sandnes kommune i Rogaland. Rostøl er lokalhistorisk forfatter, og står blant annet bak bøker om krigen og om hans egen oppvekst på 50- og 60-tallet. Han regner seg som god sirdøl og er mye på hytta på Rostøl.

Krigshistorie

Noen var kommet ekstra for å høre om krigshistorie han har skrevet i bøkene sine, f.eks. i boka «Gaffelbiter biter ikke» (Kodeord for flyslippet). Han har arbeidet seg inn i krigshistorie som berører Sirdal, Knaben og ikke minst Vemork og tungtvannsaksjonen. Mer om det siste blir emne på egen kveld i Bakkehuset 25. september. Han fortalte om slipp fra fly over Sirdal der et ble nokså mislykket, 80 av 96 fallskjermer løste ikke ut. Det førte til en heftig leting i terrenget ved Langelona. Ennå er det flere hus i Sirdal som har utstyr fra det siste slippet.

Sirdal Bondelag fortjener ros for sitt initiativ til en samling utenom det en fagorganisasjoner er opptatt av. I teltet fikk publikum noe for enhver smak.