Et vanvittig politisk jordskjelv

LEDERDUO: Torbjørn Klungland (Frp) og Stian Birkeland (KrF), henholdsvis ordfører og varaordfører i Flekkefjord de neste fire årene.

LEDERDUO: Torbjørn Klungland (Frp) og Stian Birkeland (KrF), henholdsvis ordfører og varaordfører i Flekkefjord de neste fire årene.

Etter å ha fulgt lokalpolitikken i Flekkefjord i 35 år må dette være det mest vanvittige som har skjedd.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Du tror det ikke før du får se det, ble brukt som en reklamefrase på TV for mange år siden. Og akkurat slik er det for oss også. Da bystyret skulle konstituere seg torsdag kveld, var det ingen som trodde på noen overraskelser. Høyre skulle få ordføreren, som i dag. Senterpartiet skulle få varaordføreren etter et brakvalg 9. september. Arbeiderpartiet var byttet ut med KrF og Venstre er en lojal samarbeidspartner og har vært det i flere perioder.

For å få Jan Kåre Hansen inn i formannskapet, ble det stilt en fellesliste. Hvis alle hadde stemt riktig – og i henhold til inngåtte avtaler, ja, så hadde dette vært enkel matematikk. Men slik ble det ikke. SV-forslaget fikk flest stemmer – og dermed ble Jan Kåre Hansen, strategen og den politiske ringreven, tuppet ut av formannskapet. Det likte ordfører Jan Sigbjørnsen slett ikke – og trakk seg som ordførerkandidat.

Dermed lå veien åpen for Torbjørn Klungland som altså får et fåtall stemmer, men likevel blir valgt, fordi det ikke var noen motkandidat. Og i tillegg trekker Nina Danielsen seg som varaordførerkandidat, og når ingen andre vil stille til valg som varaordfører er det Stian Birkeland (KrF) som foreslår seg selv – og blir valgt.

To ting slår oss i forbindelse med det kaoset som utspant seg i bystyret: For det første, noen hadde ikke kontroll på troppene og mye tyder på at det var Kristelig Folkeparti. For det andre, Jan Sigbjørnsen burde ikke ha trukket seg som kandidat, selv om han mistet Jan Kåre Hansen som medspiller i formannskapet. Taperen i dette er rett og slett Flekkefjord kommune der man risikerer å få fire år med ørkesløse politiske debatter, der evnen til å ta beslutninger fort kan forvitre. Vi ser klart at den nyvalgte ordføreren, Torbjørn Klungland, ikke har et politisk flertall bak seg – og det kan fort bli en svøpe for samfunnsutviklingen.

Vi risikerer et bystyret med harde fronter og fullstendig mangel på samarbeid. Vi ser det allerede når avtroppende ordfører Jan Sigbjørnsen til Agder sier at nå får opposisjonen ta ansvar selv.

Nå begynner en ny politisk hverdag i Flekkefjord. Den som må bevise noe er Torbjørn Klungland. Som nyvalgt og fersk ordfører skal han forsøke å samle troppene, de folkevalgte til et politisk arbeid til Flekkefjords beste. Det kan fort gå veldig godt, men det blir en krevende oppgave – og ingen må si at lokalpolitikk er kjedelig. Det vil si, lokalpolitikken er iallfall uforutsigbar.

Tvert imot: Dette er en gyser av beste sort.

Artikkeltags