Etter pandemIen har femteklassingen fra Øye for lengst børstet koronastøv av sin motoriserte modellbil som styres ved hjelp av radiokontroll, og unggutten er blitt et særdeles aktivt medlem av den drøyt 40 år gamle Kvinesdal RC-klubb.

- Det er mest moro å kjøre, men det å skru på bilen hører med, lyder det vekslevoksent fra tiåringen når Agder er innom en av de faste tirsdagstreningene i kjellerlokalene i idrettshallen i Faret.

- Det er gøy å skru på bilen selv, men pappa er med og hjelper meg mye, understreker én av de yngste utøverne i klubben med om lag 20 aktive kjørere fra syv-åtteårsalder til over de 50 av lokale RC-entusiaster som har egne biler og kjører konkurranseløp.

Og «pappa» er Cato Johnsen (42), selv oppvokst noen drøye RC-runder fra klubbens to flotte baner i Faret. Utenom innendørsbane i Kvinesdalhallen rommer det permanente anlegget også en utendørsbane med asfalt like ved siden av hallen, på tomten der Kvinabadet opprinnelig skulle ha vært bygd.

- Jeg elsker sporten!

Christer Johnsen forteller at han aldri var i tvil om at han skulle starte opp igjen som RC-fører etter at koronafaren ble midlertidig avblåst i våres.

- Nei, er du gal? Det å kjøre med radiostyrte biler er jo livet! Jeg elsker denne sporten, erklærer barneskoleeleven som på førerpodiet i Kvinesdalhallens underetasje har selskap av ungdomsskoleeleven Jonas Hunsbedt.

Også 13-åringen fra Omland i Vesterdalen er blitt lokket tilbake til RC-sirkuset etter koronaoppholdet.

- Jeg er med igjen for fullt, for det har vært kjedelig å være så lenge borte fra organisert trening og kjøring, vedgår den unge vesterdølen som kan skilte med å tilhøre en meget bilinteressert familie - både pappa Kim og bestefar Helge Hunsbedt fikk i 2011 sine flotte veteranbiler presentert i Agders spalte Min veteranbil.

- Vi har plass til flere

De radiostyrte bilene på den avmerkede banen raser av gårde i over 50 kilometer i timen, og styreleder Inge Homme og klubbens nestor og «altmuligmann» Stein Jarl Jerdal fremholder at den fartsfylte klubben har plass til flere debutanter:

- Vi kan tilby en fartsfylt sport i et trygt og godt miljø. Klubben har fire lånebiler til en samlet verdi av cirka 40.000 kroner, det er helt konkurransedyktige biler som kan brukes til trening for de som ikke har skaffet seg egne biler eller utstyr.Vi stiller med erfarne instruktører som gir nybegynnere gode råd om kjøreteknikk og utstyr, opplyser Homme og Jerdal til Agder.

De forteller at koronaoppholdet førte til mye frafall blant klubbens aktive, men etter «vårsleppet» i år har aktiviteten gradvis tatt seg opp igjen. Banene er åpne alle tirsdagskvelder og en fredagskveld i måneden, og de to nevnte primus motorene i RC-klubben drister seg til å påstå at «deres" sportsgren er mer avansert enn skiskyting. I høst-og vinterferiene frister klubben med ekstra treningstid i hallen, og også utenom de ordinære treningstiden gis det muligheter for kjøring.

- Da tidligere europamester i rallycross Ludvig Hunsbedt var innom ei trening for en tid tilbake, uttalte han at "disse bilene er like avansert som den siste rallycrossbilen min»!

Og dét kan Inge Homme skrive under på. Allerede som tre-fireåring lærte 55-åringen å skru på motoriserte kjøretøy av sin far hjemme på gårdsbruket i Gjerstad i Aust-Agder.

- Som en stor familie

- I denne bilsportsgrenen lærer vi mye av hverandre, og vi blir aldri utlært. Vi er som en stor familie, og får den hjelpen og bistanden vi trenger i miljøet rundt klubben, roser både Homme og Jerdal.

- Ja, selv støtdempere til de små bilene bygger vi selv!

Mange av foreldrene til de yngste utøverne er med på treningene og skrur og mekker på de små modellbilene.

- Et flertall av de foresatte er engasjert i barnas aktivitet, og på den måten blir klubbaktiviteten veldig sosial. Det er i det hele tatt en lærerik sport, der utøverne lærer både mekanikk og data, gjennom å gjøre arbeid på PC-en. De blir rene mekanikerlærlinger, og utvikler en veldig selvstendighet. Her får ungdommene en god ballast å ta med seg ut i trafikken, de lærer seg å teste grenser og reaksjonsevne i trafikken, anfører de.

67 år gamle Stein Jarl Jerdal er inne sin andre «periode» som ukuelig bilsportsadministrator i tjofdolfbygda. Etter en mannsalder med speedway og bilcross har kulturprisvinneren fra 2020 de seneste årene slått seg på kjøretøy av miniformat - og stortrives:

- Utrolig givende å holde på med. Når jeg ser et titalls utøvere i alderen syv til 12 år holder på samtidig oppe på podiet får jeg en liten tåre i øyekroken, innrømmer han.

Optimale treningsforhold

RC-klubben i Kvinesdal ble stiftet av en gjeng unge entusiaster med Arve Hunsbedt i spissen så langt tilbake som i 1981, og siden den spede begynnelsen i den gamle gymsalen på Liknes skole har klubben hatt tilhold en rekke forskjellige steder i bygda før den først de seneste årene har fått et permanent «sted å være» med både innendørs- og utendørsbane i og ved Kvinesdalhallen. I kjelleren der har medlemmen også et stort oppholdsrom for klubbens sosiale aktiviteter og et flott mekkeområde i tillegg til utstyret som skal til for å arrangere løp og treninger.

Etter restarten for noen år tilbake kan den lokale RC-klubben skilte med flere norgesmestre i forskjellige klasser, og gode treningsforhold har utvilsomt bidratt til den sportslige suksessen for utøvere som Tobias Sanden, Øyvind Stusdal, Oskar Fjeld og Knut Svestøl.

- Etter åpningen i fjor har det vært stor aktivitet på den asfalterte utebanen, og til og med gjestekjørere fra Oslo, Stavanger og Arendal kommer hit for å trene. Dét skulle vel fortelle alt om den gode kvaliteten på anlegget vårt, som jevnlig brukes til å arrangere både lokale konkurranser og den populære Banken Cup som samler deltagere fra hele landet.

Utendørsbanen kostet i fjor klubben 1.370.000 i rene kroner, og med dugnadsinnsat i tillegg ble det investert totalt 1,8 millioner i anlegget.

- På grunn av pandemien vi hadde pause i organisert trening innendørs i godt og vel et år, men fordi det var enklere å holde avstand ute var det litt aktivitet på utebanen i koronaperioden, dog ikke organisert fra klubbens side, understreker Inge Homme og Stein Jarl Jerdal.

Vurderer 30-timers løp!

To av de terminfestede løpene i 2021/22-sesongens Banken Cup ble avlyst, men de to øvrige inneløpene ble arrangert i Kvinesdalhallen. I det første inneløpet i vinter var det nær 30 påmeldte, og en stor del av dem var fra arrangørklubben.Nå sysler den innovative klubben for radiostyrte biler med planer om å arrangere et langløp over 30 timer!

- Det er ikke så vanlig med langløp i RC-sporten, de arrangeres mest for show og er utfordrende for både kjørere og mekanikere.

Vi har utvilsomt den beste innebanen for RC-kjøring i landsdelen med et topp underlag som blir teppebelagt med en 600 kvadratmeter stor bane under løp, der vi har en solid stab med funksjonærer som sørger for prikkfri avvikling, berømmer de.

Nybegynnere i RC-sporten klarer seg med biler til cirka 12.000 kroner, men de som koster på bilene sine en god del er fort oppe i kostnader i størrelsesorden 20.000. For 5000-6000 kroner får man kjøpt en god bruktbil, og en servo må man punge ut med 800-900 kroner for.

Fakta om RC

o En radiostyrt bil (RC) er en motorisert modellbil som styres ved hjelp av radiokontroll. Radiokontrollen sender radiosignaler til bilens radiomottager, som igjen kontrollerer akselerasjon, brems og styring. Å bygge, kjøre og modifisere radiostyrte biler er en hobby for mange entusiaster i alle aldre.


0 Man refererer ofte til skala (for eksempel 1:8) når man snakker om radiostyrte biler. Dette, sammen med motorytelse, danner også basis for klasseinndelingen i konkurranser. Innenfor hver kategori konkurreres det gjerne med både standardbiler og biler modifisert etter visse regler.


0 «Fuel» (nitrometanol) og elektro er de to fremdriftssystemene som dominerer. Ofte finner man begge systemene blant de forskjellige biltypene og modellene. Nitro- og bensinbiler trenger mer stell, småreparasjoner og finjustering for å fungere siden de har forbrenningsmotorer.


0 Elektrobilene går på elektrisk energi som er lagret i batterier. De pleier som oftest å bruke 7,2V (nominell spenning) nikkelkadmium- (Ni-Cd) eller nikkelmetallhydrid-batterier (Ni-MH). I senere tid er bruken av litiumpolymér (Li-Po) batteripakker med 2 eller 3 celler koblet i serie blitt mer vanlig. 1 celle Li-Po har en nominell spenning på 3,7V, men varierer som regel fra 3.3 til 4.2V. Bilene har som regel en elektronisk fartsregulator (noen er regulert til maks 50 km/t. for å gjøre de lovlige i Norge) som driver en elektromotor.


0 De raskeste elektrobilene tilgjengelige på markedet kan komme opp i hastigheter på 150 km/t. Verdensrekorden pr. 2014 er på 325 km/t. Lovlige biler i Norge har en maksfart begrenset oppad til 50 km/t. Import, salg og drift av biler som går fortere er vanlig i Norge. Entusiaster liker å introdusere nye mennesker til RC-sporten for å holde hobbyen i live.