Gå til sidens hovedinnhold

De jobber for bedre helse

I denne artikkelserien intervjuer kiropraktor Håvard Nordås et knippe ulike helseaktører i regionen for å la leseren bli litt bedre kjent med personene og deres kompetanseområde.

Først ut er en innflytter til byen, og etterpå en ekte flekkefjæring.

Jens Siemsgüss

– Hvem er du?

– Opprinnelig fra Tyskland. Flyttet til Flekkefjord i 2006 med kone og datter. Har siden den gang fått en sønn i Flekkefjord. Utdannet indremedisiner og kardiolog (hjertespesialist) og jobber ved Flekkefjord Sykehus i spesialisthelsetjenesten.

– Når skal man benytte en hjertespesialist?

– Mange kommer ofte med bekymringer og spørsmål om hjertehelse. Og man må bli henvist for å oppsøke en hjertespesialist.

– Er du glad for at du ble kardiolog?

– Ja, veldig glad for det. Lærer alltid noe nytt og synes at det fortsatt er interessant etter 25 år i faget.

– Hvordan er en typisk arbeidsdag for deg?

– Starter på jobb med morgenmøte sammen med medisinsk avdeling, og deretter morgenvisitt hos intensiv- og hjertepasienter. Etterpå er det poliklinikk hvor jeg undersøker de hjertepasientene som har blitt henvist. Ellers har jeg 24-timers bakvakt hver 5. dag.

– Hva er det beste med jobben din?

– Det aller beste er å kunne være i stand til å gjøre mennesker mindre bekymret og hjelpe dem å finne ut hva problemet deres er.

– Hva er en myte/feilaktig påstand om din profesjon/hvordan du jobber?

– At kardiologer ikke liker øl!

– Hvilke trender/endringer ser du i samfunnet etter 25-år i spesialiteten?

– Folk røyker mye mindre, og folk er mye mer informert på både godt og vondt. Det er mye feilinformasjon pasientene får gjennom mediene, spesielt når de leser på internett. Og i dag går alt mye raskere enn før: fra man blir undersøkt, utredet og til behandling igangsettes.

– I kardiologi har det kommet mye bedre teknologi og medikamenter slik at vi kan hjelpe mange flere folk på mange flere ulike måter. Tilstander som man døde av for 20 år siden kan man leve veldig godt med i dag.

– Hva er ditt beste helsetips?

– Daglig mosjon. Minst 40 minutter, 5–6 dager per uke. Da reduserer man risiko for hjerte- og karsykdom med 40-50%. Det hjelper like mye som den samlede effekten av alle medisiner! En gylden middelvei i livet. Det er viktig til å unne seg gode ting for å leve et godt liv.

Silje D. Gilje

– Hvem er du?

– Fysioterapeut med 50 % kommunalt driftstilskudd. Ekte flekkefjæring som er veldig glad i hjembyen, Flekkefjord. Tok utdannelse i fysioterapi i København, og valgte å flytte hjem etter endt utdannelse. Har jobbet i Flekkefjord kommune i flere år med barn, voksne og i flere år med folkehelse. Folkehelse er bredt fagfelt som både går på individ og samfunnsnivå ift. forebygging av sykdom og tilrettelegging for en mere aktiv og friskere hverdag. Har i flere år jobbet helprivat uten tilskudd. Har siden 2019 jobbet med kommunalt driftstilskudd. Med tilskudd får man større variasjon av pasienter; som nyopererte, brudd, psykosomatisk plager, muskel/skjelett plager, kronikere etc. i desember 2021 åpner jeg sammen med min kollega Ingrid Ramsli «Fabrikkgården fysioterapi» – som blir en moderne klinikk i nye tilrettelagte lokaler – det gleder vi oss til.

– Når skal man benytte fysioterapeut?

– Både ved akutte og langvarige plager, eller man ønsker tips og råd ift. trening/øvelser. Når man opplever at kroppen ikke spiller på lag med deg. Og ofte savner jeg at fastlegene og legene på sykehuset er enda flinkere til å få pasientene raskt til fysio etter skade/operasjon.

– Er du glad for at du ble fysioterapeut?

– Veldig glad for det! Utrolig givende og variert jobb. Takknemlig for å treffe så mange ulike mennesker. Det er tilfredsstillende å kjenne på at man for noen gjør en stor forskjell ift. å mestre livet og helse utfordringer.

– Hvordan er en typisk arbeidsdag for deg?

– Starter alltid morgenen med en kopp kaffe og går gjennom dagsplanen så jeg er litt forberedt på hvem jeg treffer i løpet av dagen. Tilbringer mye tid i treningssal og ved behandlingsbenk. Har alltid skrivearbeid å gjøre som journalføring, epikriser, treningsprogram etc. Noen dager er jeg på hjemmebesøk eller på bedrift. Har stort sett daglig tverrfaglig kommunikasjon med annet helsepersonell eller kollegaer.

– Hva er det beste med jobben din?

– At hverdagen er variert! Jeg som brenner for fysisk aktivitet, og får overført noe av min kunnskap til pasientene. Er en livsstil og hobby, samtidig som en jobb.

– Hva er en myte/feilaktig påstand om din profesjon/hvordan du jobber?

– Før i tiden sto det på henvisning fra legen: VMØ (Varme, Massasje, Øvelser). I dag er det veldig annerledes, hvor ofte øvelser er det første som man kommer i gang med. Det er et viktig samspill mellom terapeut og pasient, man må ha en god relasjon for å oppnå best mulig resultat. Mye mindre passiv behandling i dag enn det var før.

– Hvilke trender/endringer ser du i samfunnet etter 17 år i yrket?

– Før så man mer av lumbago og fibromyalgi. Nå ser man mer av kroniske nakkeplager og ME/CFS (kronisk utmattelsessyndrom). Også en økende trend av plager som er knyttet til at mennesker som er mer og mer inaktive! Plager etter hjemmekontor ser vi også konturene av. Ofte oppstår det en forventningskrasj; mange forventer at fysioterapeuten skal «fikse deg» når du kommer inn. For å komme fremover og bli friskere, er samarbeidet mellom pasient og helsepersonellet essensielt. Folk er også flinkere til å oppsøke hjelp for mildere plager, men kanskje har noen for høye forventninger til hva kroppen kan tåle av belastning over tid.

– Hva er ditt beste helsetips?

– Hold deg i aktivitet – og nyt det livet byr på innimellom! Fysisk aktivitet er så viktig både for den psykiske og fysiske helsa. Og vi vet i dag mye om at det kan forebygge og eller utsette en del sykdommer. Jeg er veldig opptatt av at alle skal føle på at de mestrer noe sånn rent fysisk, og lista trenger ikke ligge så høyt. Litt aktivitet er bedre enn ingen aktivitet. Just do it!

---

FAKTA

  • Artikkelforfatter Håvard Nordås er kiropraktor, og skriver for Agder en ganghver tredje uke.
  • En kiropraktor har spesialkompetanse på nerve-, muskel- og skjelettlidelser. Utdannelsen er 5-årig, med påfølgende 1 års turnustjeneste, hvor man oppnår status som primærhelsekontakt i Norge.
  • Det vil si at en kiropraktor har muligheten til å sykemelde (inntil 12 uker), rekvirere røntgen, MR, CT og ultralyd, samt henvise til legespesialist. En kiropraktor er en viktig samarbeidspartner med din fastlege og annet helsepersonell for å dempe smerter og øke funksjonsnivå så raskt som mulig.