Gå til sidens hovedinnhold

Det går mot regjeringsskifte – Sanner erkjenner nederlaget

Valgprognosen viser at det går mot regjeringsskifte. Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV ser ut til å få mer enn 85 representanter på Stortinget. Høyres nestleder Jan Tore Sanner i Høyre erkjenner at det går mot regjeringsskifte.

De tallene som blir presentert her er en prognose. Det er et estimat over det endelige valgresultatet. En meget velbegrunnet antagelse av valgresultatet. De endelige tallene vil neppe være klare for ved 23-tiden.

De tre rødgrønne partiene ligger an til å få flertall i Stortinget etter valget, viser Valgdirektoratets prognose. KrF og Venstre kjemper mot sperregrensen.

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet får sammen 88 av 169 mandater, hvis prognosen står seg.

Finansminister og Høyre-nestleder Jan Tore Sanner erkjenner at det går mot regjeringsskifte etter prognosene som kom valgkvelden.

Høyre-nestlederen sier at partiet vil opptre konstruktivt i opposisjon i neste stortingsperiode.

Prognose klokken 22.15

Valgdirektoratets prognose gir klokken 22.15 følgende fordeling mellom partiene.

Ap: 26,12 prosent (48 mandater)

SV: 7,37 prosent (13 mandater)

Rødt: 4,63 prosent (8 mandater)

Sp: 14,02 prosent (28 mandater)

KrF: 3,99 prosent (3 mandater)

MDG: 3,80 prosent (3 mandater)

Venstre: 4,10 prosent (7 mandater)

Høyre: 20,44 prosent (37 mandater)

Frp: 11,81 prosent (21 mandater)

Pasientfokus: 0,27 prosent (1 mandat fra Finnmark)

Det betyr at Ap-leder Jonas Gahr Støre ligger an til å kunne danne regjering med sine to foretrukne samarbeidspartnere – og slippe å være avhengig av støtte fra Rødt eller Miljøpartiet De Grønne.

Samtidig viser prognosen en nærmest valgkollaps for den borgerlige blokken, som bare ligger an til å få 64 mandater.

MDG og Rødt kommer i prognosen over sperregrensen for første gang.

Både KrF og Venstre ligger derimot an til å falle under sperregrensen. Men marginene er hårfine, og utfallet er trolig ikke gitt før langt utpå valgkvelden.

Med en oppslutning på 26,5 prosent er Ap landets største parti med god margin, og partileder Jonas Gahr Støre ligger nå svært godt an til å bli landets neste statsminister.

– Hva som blir utfallet av valget, får i svar på i kveld. Dersom det blir flertall, har vi vært tydelige på hva som er plan A. Ellers får vi ta det i den rekkefølgen det kommer. Vi vil ta oss god tid til å snakke sammen med de andre partiene, og vi har respekt for at dette ikke er avgjort før det er avgjort, sa Støre på vei inn til Aps valgvake på Youngstorget mandag kveld.

Støre har i valgkampen lagt vekt på at Ap har løftet seg på meningsmålingene det siste halvåret etter en lang periode preget av metoo, personkonflikter og maktkamp i partiet.

Men oppslutningen er også Aps svakeste ved et stortingsvalg siden 2001. Før det må vi helt tilbake til 1924 for å finne et dårligere valgresultat for «ørnen» blant partiene.