ENDELIG KUNNE vi samles igjen uten restriksjoner som la lokk på julehøytiden. Fulle kirkebenker, julekonserter og arrangementer, invitasjoner til juleselskap – uten at noen sa «maks 10 gjester» og julegavehandel uten avstandskrav i butikkene. Det var godt å virkelig være tilbake til normalen igjen. Livet under pandemien hadde mange konsekvenser, og den største var kanskje det nedbrytende (men nødvendige) kravet om avstand til mennesker. Fellesskap er noe av det kjæreste og viktigste vi har. Det å dele gleder og opplevelser skaper minner og opplevelser for livet. I tillegg sikrer godt fellesskap at mennesker ikke behøver å være ensomme.

NÅ ER det selvsagt ikke slik at oppheving av koronarestriksjoner medfører at ingen er ensomme i julen, for vi vet at dette fortsatt er en tøff tid for mange. Det er tungt å sitte alene, når alle andre samles. Og de skal vi ha ekstra omtanke for når vi selv kan samles med storfamilien og venner. Akkurat dette gir grunn til refleksjon. Vi som er heldig å ha folk rundt oss, bør virkelig verdsette stundene sammen – i tillegg kan dette være inspirasjon til å inkludere andre i de gode fellesskapene man selv har. En invitasjon og en samtale kan være livsviktig for din ensomme nabo eller kollega.

SAMTIDIG SOM vi markerer og nærmest feirer at vi kunne feire en restriksjonsfri jul, har det vært mange med sykdommer. Influensaen har herjet, noroviruset har plaget mange og så har fortsatt koronaen gjort mennesker syke. Det er ekstra tøft å kjenne symptomene sakte eller hurtig gjøre deg dårlig akkurat til de dagene man gleder seg mest til. Var du eller er du syk, så får du forsøke å kose deg så godt du kan, og når du blir frisk, kanskje du kan samle noen folk å ha en liten mini-julefeiring på etterskudd? Du fortjener også en fin feiring!

SÅ MÅ vi også huske å rette en stor takk til alle som sørger for at andre har en fin jul. Det gjelder alt fra mor og far på kjøkkenet til ansatte på sykeheimene. Det gjelder pestene i julegudstjenestene til dem som brøyter veiene når de nok aller helst vil sitte i stua. Det er godt å vite at så mange bryr seg om andre – og setter andre først.

Fortsatt god jul