Gå til sidens hovedinnhold

Dette er regjeringsplattformen

Onsdag klokka 14 presenterer Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sin nye regjeringserklæring i Hurdal.

Sps stortingsgruppe har godkjent den nye regjeringsplattformen i et møte onsdag formiddag. Det samme har Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Torsdag presenterer Ap-leder Jonas Gahr Støre sin regjering. Både Ap og Sp understreker at ingenting er klart før alt er klart.

Dette er noen av hovedpunktene:

* Det samlede skattenivået holdes uendret.

* Ap og Sp vil godkjenne Troms og Finnmarks søknad om å oppløse fylket i nord. I tillegg vil de sette i gang en prosess for å oppløse Viken hvis fylkestinget søker om det.

* CO2-avgiften skal økes gradvis til om lag 2.000 kroner fram mot 2030.

* Den nye regjeringen vil kutte norske utslipp med 55 prosent mot 2030, sammenlignet med 1990.

* Ap og Sp er enige om å utrede abortnemndene og står fritt til å søke flertall på hver sin front.

* Det innføres merverdiavgift på beløpet over 600.000 kroner ved kjøp av nye elbiler.

* Regjeringen ønsker en gradvis utvidelse av den offentlige tannhelsetjenesten med mål om å likestille den med andre helsetjenester.

* Ap og Sp vil utrede en reduksjon av gjeldende bestandsmål for ulv og bjørn med mål om å redusere belastningen for beitenæringene og lokalsamfunn.

* Kravet om at studentene må ha minst karakteren fire i matematikk for å komme inn på lærerutdanningen skal bort. Ap og Sp vil omgjøre den såkalte "avskiltingen av lærere" utdannet før 2014.

Ap og Sp er enige om en opptrappingsplan som skal styrke tilbudene for psykisk helse både i kommunene og på sykehusene, men en særlig satsing på barne- og ungdomspsykiatri.

* EØS-avtalen og norsk medlemsskap i Nato ligger fast.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet varsler i den nye regjeringserklæringen at oljeletingen skal fortsette, men med noen innstramminger.

«Det skal fortsatt gis tillatelser til å lete etter olje og gass i nye områder», fastslår de to partiene i den såkalte Hurdalsplattformen.