Når nå disse to holder konsert sammen, blir det en musikkopplevelse av de sjeldne. Bodil Arnesen (55) har opptrådt i mange land i Europa, Asia og Amerika med kjente orkestre og dirigenter blant andre Colin Davis og Mariss Jansons. Like før koronaen satte begrensninger hadde hun en lengere turné i Japan.

Da hun hadde solokonsert i Alice Tulley Hall ved Lincoln Center, skrev stor-avisen The New York Times om hennes fremføring: En norsk sopran med fløyelsbløt stemme og med ynde i tolkningen!

Arnesen har et variert repertoar innen opera og oratorium. Hun behersker Johan Sebastian Bachs kantater og moderne romantisk musikk og annet som har med det romantiske repertoaret å gjøre, som omfatter mye av det orkester-symfoniske for sopraner. Arnesen har deltatt på operafestivaler i flere land og hatt roller i Mozarts Operaer som Blondchen i Bortførelsen av Seraillet i El Salvador med operakompaniet fra Semper Opera Dresden, roller i Hänsel und Gretel som Taumännchen og Barabarina i Figaros Bryllup i München. I Bergen har hun gitt flere solo konserter på Troldhaugen der hun også mottok Grieg prisen.

Arnesen har også gitt opptredener under Festspillene i Bergen der hun blant annet sang rollen som Bertha i Barbereren fra Sevilla og ellers samarbeidet med Opera Bergen i produksjoner som Carmina Burana, Tryllefløyten og Suor Angelica av Puccini. Bodil Victoria Arnesen har også sunget flere solo Album med både Sindings Sanger, Mendelssohn sanger og Griegs sanger som ble utgitt på Naxos. I tillegg har hun deltatt på flere innspillinger som solist med Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin. Disse innspillingene omfatter både ungdomsverker av Richard Strauss og de krevende sopran partiene med omfattende koloratur i Beethovens Kaiser- kantaten- Empereror cantatas. Kantatene heter Auf die Erhebung zur Keiserwürde Leopold II og Kantate Auf den Tod Joseph II. Dessuten medvirket Bodil Victoria Arnesen i Syngespillet «Des Esles Schatten» som skikkelsen Gorgo i samarbeid med den kjente skuespilleren Sir Peter Ustinov.

Hun har vunnet en rekke musikkpriser. Blant dem er Kirsten Flagstad Pris, Grieg prisen, ARD prisen i München, Mirjam Helin musikkonkurranse for sangere i Helsinki og vunnet Robert Schumann Prisen. Hun har tatt musikkstudier ved Universitetet i Stavanger avdeling kunstfag (1986–91 som den gang het RMK) og ved operaen i München (1991–93). Hun har hatt opera- og konsertengasjementer i Europa, USA og Asia og gjort flere kritikerroste musikkalbuminnspillinger.

Unikt artist-samarbeid

I Gyland kirke vil hun fremføre noen av Griegs julesanger, noen av de kjære og kjente norske julesangene, og noen sanger vil bære preg av krigssituasjonen i Europa.

– Det er faktisk enklere å jobbe i utlandet med musikk og opera og få støtte der enn i Norge. Derfor er det spennende å ha samarbeid med Ilze. Jeg gleder meg virkelig til å komme til Gyland. Rundt 1980 og litt før var søsteren min, Marion, og mor Kirsti på mange juletrefester og tilstelninger i Gyland og andre steder her lokalt. Jeg skal sannelig ta med en CD vi spilte inn den gang. Det skal bli artig å møte igjen mange som jeg ikke har sett så mange ganger siden trioen var der, sier den dyktige sopran, operasanger og artist fra Sokndal.

Ilze Jaunzeme har på kort tid blitt godt kjent her i distriktet. Hun er en virtuos på orgel og har gledet mange med sin spilling og slik gjort konsertene til gledelige opplevelser. Agder har i senere tid skrevet en god del om Ilze, 40 åringen fra Latvia som elsker å spre musikkglede. Konsertpianisten har i tiden hun har vært i Kvinesdal gledet mange med sitt utrolige pianotalent. Nå skal hun omsider hjem. Og hun har satt av god tid, slik at hun kan oppfylle karantenekravene både i Latvia og Norge.

Med sin fremføring og engasjement skaper hun nær relasjon til publikum, fra hjerte til hjerte gjennom musikken.

Denne førjulskonserten bør folk langt utover Gylands grenser få med seg før julemånedens travelhet for alvor setter inn. En julekonsert i Gyland som vel aldri har hatt slike musikere og sangere.