ONSDAG KVELD ble kvindølen Jakob Rafoss (15) norgesmester i rallykjøring. 15-åringen trener opp mot åtte timer daglig, og tar satsingen på alvor. Det som skiller dette ut fra konvensjonell rallykjøring, er at det foregår bak PC-skjermen. Rafoss konkurrerer altså digitalt mot andre løpere både i Norge og det store utland. Og dersom man tenker at prestasjonen av den grunn blir mindre imponerende, tro om igjen. Det er nok betydelig flere som konkurrerer og bruker tid bak skjermen, enn i faktiske biler. E-sport er stort og kommet for å bli.

DEN UNGE kvindølen forteller altså at han trener opp mot åtte timer daglig. Det er mer enn de aller fleste, uansett sport og idrett. Fordelen er kanskje at kroppen ikke trenger samme restitusjon som i fysiske øvelser, samtidig er det krevende både for kropp og sinn å være konsentrert så mange timer om gangen. Dedikasjonen, i likhet med prestasjonene, er intet annet enn imponerende.

SÅ ER det nok alltid noen som ikke vil anerkjenne E-sport. Og for all del, kanskje er det bedre at ungene er ute og spiller fotball, enn at de bruker hele dagen foran skjermen. Men det finnes en balanse i alt, og sjakk er for eksempel heller ikke veldig fysisk, uten at folk «klager» på at man sitter stille og innendørs. Så E-sport må anerkjennes for dét det er. Et voksende segment man må være rå-dyktig i for å prestere. Nivået er skyhøyt.

KVINESDAL SKAL være stolte av at unge Rafoss bærer rally-tradisjonen videre. Annerledes enn hva Hunsbedt og de andre sjåførene gjør og har gjort, men heldigvis trenger det ikke være «enten/eller». Vi sier som Ole Brumm: «Ja takk, begge deler». Ja takk til idrett utendørs med publikum til stede – og ja takk til E-sport som også følges i de tusen hjem, gjerne av et yngre publikum.

DET Å bli NM-mester er stort, og E-sport vokser, så kanskje man en gang vil se tilbake på prestasjonen til Jakob Rafoss som enda større enn vi makter i dag. En historisk NM-mester på 15 år fra lille Kvinesdal.