Det var på en Commonwealth-event i Westmister Abbey at Waldron spilte med selveste dronningen blant publikum. Det var også en rekke andre statsledere og profilerte gjester til stede, men for Waldron var det ekstra spesielt å spille for nettopp Dronningen Elizabeth.

– Jeg spilte for et kor som nylig hadde vunnet en TV-konkurranse, og som i etterkant av dette fikk spille på flere store arrangementer, forteller Waldron til Agder.

Waldron fikk også æren av å spille solo for hele publikum i det dronningen og Prins Philip entret kirken. Et øyeblikk han aldri glemmer.

– For meg var det surrealistisk. Jeg har sett henne på tv gjennom hele livet. Hun har alltid vært der – og hun har vært med på så mye gjennom historien. Og her er jeg og spiller for henne og hennes mann. Det var et stort øyeblikk. Et av høydepunktene i min karriere, forteller han.

Selv om de da var i 80-årene, fremstod de spreke og kvikke.

– Det var som et koselig og gammelt, men sprekt ektepar som kom inn, minnes han.

Møtte den nye kongen

Etter dronningens bortgang torsdag kveld, er hennes sønn blitt Storbritannias konge. Kong Charles.

– Det føles uvant å si, etter man har kalt ham «prince» i alle disse årene.

Waldron har faktisk møtt kongen mer enn én gang.

– Jeg spilte for prinsen, som han da var, i Buckingham Palace, med det samme jentekoret. Der var også skuespillere, fotballspillere og andre kjente profiler. Blant annet hadde jeg en fin samtale med Rowan Atkinson, forteller han.

Ved en senere anledning møtte han prinsen, som kjente igjen Waldron.

– Vi hadde en fin prat. Han fremsto vanlig og lett å prate med. Og så hentet jeg CD-en min og ga til ham. Hvorvidt han lyttet på den, eller kastet den i elva, vet jeg ikke, men han fikk i hvert fall muligheten til å høre, og takket for det.

Waldron erindrer møtet med den nye kongen som en positiv opplevelse.

– Kongefamilien betyr mye

Waldron beskriver hvordan britene opplever kongehuset:

– Kongefamilien er en stor ting. Det har vi blant annet sett under jubileene med dronningen. Det er mange patriotiske briter. Mange har følelsen av tap etter bortgangen ... hadde jeg vært i London hadde jeg gått ned til Buckingham Palace, hvor mange trosset regnet og var samlet, sier han.

– Det finnes også «anti-rojalister», og jeg er ikke imot dem heller, men det jeg kan si er at hun har påvirket alles liv. Vi har sett henne som et trygt overhode. Når det har vært vanskelige stunder, har vi sett mot henne. Mange har hatt tillit til hennes ord.

Kong Charles

Selv om Emmanuel Waldron bor i Flekkefjord, er han tett på livet «hjemme» i England. Slik tror han sine medborgere back home vil ta imot den nye kongen:

– Jeg tror landet vil se mot ham nå som nasjonen er i sjokk, og det i tillegg er flere pågående kriser. De trenger en skikkelse å se mot. Men jeg tror også han er veldig annerledes enn dronningen var, så tiden vil vise hvilken arv han etterlater seg.

– Det blir nok krevende for ham. Han har tross alt mistet sin mor oppi det hele. Men jeg tror han vil gjøre en solid figur. Kong Charles forstår hva som ventes av ham.