Gå til sidens hovedinnhold

En helt annerledes nasjonaldagsfeiring

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

I DET lengste hadde vi håpet på en nasjonaldagsfeiring slik vi er vant til. Men i stedet blir det en repetisjon av fjorårets 17. maifeiring, mer eller mindre. Og bakteppet er alvorlig nok. Vi har fremdeles en omfattende smittesituasjon i landet – og store folkeansamlinger ville utvilsomt bli en smittekilde uten sidestykke. Derfor blir det ikke barnetog og folketog. 17. mai-feiringen blir i større grad digital også i år. Det som blir av 17. mai-tog blir i bil og i båt og på bane. Det blir en god erstatning, selv om vi savner 17. maifeiringen i all sin tradisjon.

VI SKAL så langt det er praktisk mulig, formidle feiringen på vår nettavis. Direktestreamen fra våre kommuner blir en erstatning for det å stille seg opp på fortauskanten å se de yngste vrimle forbi i et tradisjonelt 17. mai-tog. Det blir ikke barnas dag, slik vi kjenner 17. mai gjennom 170 år, med unntak av fem krigsår. Men vi skal likevel nyte dagen og gi den et innhold som passer på at det gode nasjonaldagsfølelsen blir ivaretatt. I unntaksår blir dette kanskje enda viktigere.

DET BLIR flaggheising og korpsmusikk, appell ved minnestøtten. I hver eneste kommune blir det markeringer som streames og videreformidles digitalt. I fjor var det nok flere restriksjoner enn det vi har i år, men det er likevel langt fra en normalsituasjon. Smittevernreglene må overholdes til punkt og prikke. I Flekkefjord blir det 14 timers direktesending og det betyr at folk kan sitte hjemme og følge den lokale feiringen.

SÅ ER det ikke til å komme forbi at vi alle lengter etter en helt normal 17. mai-feiring igjen. Derfor kan vi allerede nå, ett år før, glede oss til 17. maifeiringen i 2022. Da vil det bli en formidabel feiring der vi vender tilbake til tradisjonene, men samtidig tar med oss det beste fra to år med korona-17. mai. Det kan være at både bilkortesje og båtparade kommer inn i 17. maiprogrammet som faste elementer.

UANSETT, SÅ blir det 17. mai også i år. Og la oss i år synge nasjonalsangen klokken 12.00 sammen med resten av landet – og ikke 12.05, slik vi gjorde i fjor.