Gå til sidens hovedinnhold

En meningsløs og tragisk historie

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

I FJOR sommer var vi vitne til en meget ubehagelig sak i Sirdal, der en gravid kvinne ble utsatt for det vi oppfatter som et overgrep, der kommunen ville tvangsinnlegge henne for alkoholmisbruk mens hun er gravid. Kommunen gikk så langt som å sende politiet etter henne. For oss som fulgte saken fra dag til dag, var dette rystende lesning. Alle anklager ble etter hvert grundig tilbakevist og trukket tilbake. Likevel turte ikke kvinnen å sette sin fot i Sirdal på lang tid.

DEN GRAVIDE kvinnen og barnefaren tilbrakte nesten fire uker på flukt etter hastevedtaket om å tvangsinnlegge den gravide kvinnen på en rusinstitusjon i Skien. I slutten av september i fjor kom fylkesmannen i Agder med knusende kritikk av både kommunelegen og Sirdal kommune for måten de hadde behandlet saken.

NÅ HAR Statens helsetilsyn kommet med sin soleklare konklusjon som innebærer knallhard refs av kommunen. Sirdal kommune og kommunelegen brøt loven da en kvinnen ble forsøkt tvangsinnlagt for påstått alkoholisme, slår Statens helsetilsyn fast i en knusende rapport.

DETTE FREMSTÅR som et grelt eksempel på inkompetanse og smålighet. De ansvarlige i denne saken burde ha fått avskjed på grått papir. Daværende rådmann har allerede sluttet og kommunelegen er i pr. i dag i permisjon. Kommunen må selv gå igjennom sine rutiner og utarbeide nye kvalitetssikringstiltak for å redusere risikoen for tilsvarende saker i fremtiden. Det er et arbeid som er på gang, men som ikke er fullført ennå. Det i seg selv er kritikkverdig.

I AGDER beklager ordfører Jonny Liland i Sirdal og sier at han er lei seg for hva de involverte i denne saken har vært igjennom. Det er bra, selv om det bare skulle mangle. Som kommunens øverste politiske leder tar han ansvar og vil rette opp i miseren. I tillegg til å bryte loven gjennom en meningsløs og ulovlig forfølgelse av kvinnen og hennes samboer, har Sirdal også skadet eget omdømme. Dette er trolig en sak som også kan få rettslig etterspill. I så måte bør kommunen umiddelbart forsøke å inngå forlik, slik at vi ikke får denne saken brettet ut for offentligheten i all sin elendighet enda en gang.