Gå til sidens hovedinnhold

En ny fase, men fremdeles en pandemi

Pandemien går inn i en ny fase, selv om det fremdeles er en alvorlig situasjon. Det betyr at noen av smittetiltakene reduseres.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det viktigste som ble sagt torsdag kveld, var at det nå er mulig å få et glass vin eller øl til maten på restauranter. Skjenkestoppen har vært sterkt diskutert og en allerede prøvet bransje fikk seg en skikkelig nesestyver da de rett før jul måtte avlyse julebord og andre arrangementer.

Nå kan man skjenke igjen, ved bordene, men bare frem til klokken 23.00. Skoleelever kan fortsatt gå på skoler, videregående skoler er tilbake på grønt nivå. Breddeidretten får ikke lenger begrensninger, og konserter kan arrangeres for 200 mennesker.

Regjeringen beholder meter-anbefalingen, munnbindpåbud og råd om maks 10 gjester i private hjem.

Grunnen til at man nå redusere tiltakene er at vi er mange som har tatt koronavaksinen. Og mange bør som ikke er, bør nå sikre seg vaksinen.

Det er fremdeles ikke innført koronasertefikat, slik man har gjort i andre deler av Europa. Det kan fremdeles komme. Det er under utredning og forberedelse. Helseministeren og statsministeren sier at koronasertifikat for bruk på arrangementer og serveringssteder er oppe til vurdering. Saken er sendt til fagetatene. Vi mener fremdeles det vil være en fornuftig ordning, ikke minst fordi det vil være motiverende for dem som fremdeles ikke er vaksinert.

Det norske samfunnet er ikke stengt ned, og det er ikke vidåpnet. Feiringen vi opplevde i september husker vi. Den feiringen kom i tidligste laget. Fremdeles kan vi få tilbakeslag. Men enn så lenge synes det som om vi har en bedre kontroll enn det vi følte midt i desember.

For en ting er sikkert: Vi er drittlei hele pandemien.