Gå til sidens hovedinnhold

En time i Anjas univers

Artikkelen er over 2 år gammel

Moskus er på turné. Lørdag stoppet selvfølgelig gruppen i Flekkefjord. Moskus er en jazztrio med Fredrik Luhr Dietrichson på kontrabass, Hans Hulbækmo trommer og Anja Lauvdal på piano.

Blackbox i Spira var fullsatt lørdag kveld da Flekkefjord Jaz klubb inviterte til hadde Moskus på besøk.

Opp til lytteren

– Hva folk skal lytte til er opp til dem, sa Anja til Agder før konserten.

– Vi spiller improvisert jazz og det er nesten like spennende for oss som for publikum hva konserten blir og hvordan den utvikler seg.

Hvor lenge konserten skulle vare, var det heller ingen som visste før den var slutt.

– Vi spiller bare ett sett, så få vi se når det er slutt, fortalte Dietrichson.

Reise

Settet varte en time og var ett sammenhengende musikkstykke. Etter en stund glemte man at man satt på de vonde stolene i Blackbox, og ble med inn i Anjas og Moskus sitt univers.

Et univers av klanger og lyder som noen ganger hang sammen og noen ganger ikke. Melodien manglet og det var også meningen. Som ved moderne nonfigurativ billedkunst er for øyet, er Moskus sin musikk for øret.

Du kan få noe ut av det eller sitte igjen med følelsen av å ha opplevd keiserens nye klær.

I en tid der kaos og harmoni preger verden i en nokså uforutsigbar rekkefølge, ble Moskus sin konsert som en reise i verdens storpolitikk og planetens klimakrise. Kanskje noen opplevde noe helt annet.

– Det er så deilig når alt stemmer, sa Anja til Agder etter konserten.

Det kunne vi også merke når smilet bredte seg, mens hun nynnet med og lo bekreftende til sin egen musikk.

Sansing

Hittil har det blitt hele fire plateutgivelser og en rekke konserter. Noen ganger er det fullt andre ganger er det i følge Anja nokså lite folk. Det kommer an på settingen og dagen i uken. På jazzfestivaler er det alltid fullt hus. Neste år har gruppen 10-års jubileum.

Moskus sin musikk skal ikke forstås, den skal sanses. Det er det som gjør den interessant. Det er nesten som instrumentene lever sitt eget liv og har sin egen kommunikasjon.

Gruppen tar seg et par ekstra dager i Flekkefjord, Anja er tross alt fra byen.