Gå til sidens hovedinnhold

Enda litt Jøssingfjord Vitenmuseum

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Jøssingfjord Vitenmuseum er ingen heftelse for Lund kommune», svarer lederen i Dalane Folkemuseum, Borgny Eik til mitt innlegg fra Lund Høyre. Dette høres betryggende ut, men samtidig sier hun at «alle de fire kommunene har derfor et ansvar for driften av museumsenheten, et ansvar som Eigersund kommune lenge var alene om å følge opp». Hva er det som gjelder? Verken kommunedirektøren i Lund eller de fleste av nåværende politikerne som sitter i kommunestyre, hadde noen anelse om at Lund kommune påtok seg en økonomisk forpliktelser tilbake i 2007 eller 2011. Dalane-rådet eller Regionrådet som det nå heter, kan ikke binde kommunene økonomisk, det er det bare de enkeltes kommunestyrer som kan gjøre.

Det er ingen tvil om at Vitenmuseet i Jøssingfjord vil stå fram som et flott og vakkert bygg og med et rikholdig innhold. Det må vi forvente med den prislappen som nå foreligger. Imidlertid tror jeg at enhver utbygger ville hatt mistet nattesøvnen hvis hans prosjekt hadde fått en kostnadssprekk på over 35 % midt i byggeperioden slik som i dette tilfelle. Meg fortalt skulle Vitenmuseet den gang da prosjektet ble lansert, koste litt over 10 mill kroner. Nå er den foreløpige prisen 110 mill. Det høres ut som et mareritt.

Lund Høyre etterlyser hva som blir konsekvensene dersom ikke driften går som planlagt. Det er et betimelig spørsmål å kunne stille. Er det kommunene i Dalane som må trå til med økonomiske midler for å berge driften? Er det staten eller er det Dalane Folkemuseum selv som har tilstrekkelig økonomisk ryggrad? Kan bygget i værste fall overtas av andre eller kan det selges?

Når Lund bygdemuseum i mitt innlegg ble nevnt kunne komme under press, var det etter en bekymring fra kommunedirektørens saksframlegg. Så vidt meg bekjent, er det bare Lund kommune av Dalane-kommunene som driver sitt eget museum som har en årlig kostnad på ca. 600.000 kr.

Om Vitenmuseumet vil ha noen ringvirkninger for Lund kommune, gjenstår å se. Det får vi endelig håpe.