«Mitt liv som statsminister og politiker» blir temaet når tidligere statsminister Erna Solberg besøker Huset på Feda torsdag 26. januar. Planen var egentlig at Solberg skulle besøkt Feda i fjor, men måtte den gang melde avbud på grunn av sykdom. 

Erna Solberg er for de fleste nordmenn blitt et kjent fjes. Som stortingspolitiker i over 30 år og statsminister i åtte år, er det grunn til å tro at hun har ulike erfaringer å dele. Det er denne lange karrieren man kan få høre mer om på Tematorsdag.

Store forventninger

– Vi håper å få et blikk bak fasaden og fjernsynsbildene, høre noe som kan gi innsikt og forståelse og som kanskje kan inspirere til politisk engasjement. Kanskje får vi høre noe om viktigheten av et demokrati hvor alle tar sin tørn, lokalt eller nasjonalt. Om utfordringen når folk ikke tør å være i politikken, fordi det blir for belastende. Vi har store forventninger, sier primus motor for Tematorsdag, Anders Mathias Larsen.

Larsen ser frem til å høre fra Solbergs liv og politiske hverdag – både oppturer og nedturer.

– Vi tenker at dette blir en fortelling som sier noe om hennes bakgrunn og oppvekst, hva som har ført henne inn i politikken, og noe om hvordan hennes daglige politiske arbeidet foregår. Kanskje får vi høre noe om motgang og medgang, og ikke minst glimt fra rollen som statsminister. Hvordan makter en å styre alle de ulike fagområdene og hvordan klarer en å leve med alle avgjørelser som må tas, ofte på kort varsel? Hvordan er det å leve under et slikt press og med ansvar for områder som betyr så mye for den enkelte, lokalmiljøene og nasjonen? Hvordan forbereder man seg? Hvordan sikrer man seg mot å si «feil» eller dumme ting? Hva med samarbeid med medspillere og motspillere. Det er uendelig mange spørsmål som melder seg når vi har Erna Solberg på besøk.

Sangforeningen, vafler og lotteri

I tillegg til Solberg, kommer Flekkefjord Sangforening som skal stå for de musikalske delene av arrangementet. 

– Det er en sangglad gjeng som evner å begeistre og glede oss alle. De har foreslått, og vi applauderer, at alt overskuddet for kvelden skal gå til lokalt Ukrainaarbeid. Det er en egen gruppe bestående av ukrainere og lokalbefolkning som driver prosjektet «Varme hjerter – hjelp til Ukrainske flyktninger». 

Prosjektet er en del av et omfattende arbeids som Vågsbygd frikirke driver for ukrainere i nød.

– Dermed blir denne kvelden også en håndsrekning til et uhyre viktig hjelpearbeid, slår Larsen fast. 

Som alltid på tematorsdager serveres det også gratis kaffe og nystekte vafler i pausen. Det blir et enkelt lotteri og for de som kommer i god tid, blir det kaffe og noe å bite i.

Kvelden avsluttes med kveldstanker av tidligere sjømannsprest Paul Daasvand.

– Vi ønsker velkommen fra hele Lister, avslutter Larsen.