(Ringsaker Blad)

Chavalit har bodd i Norge siden april 2021, sammen med ektemannen Gunnar Nieland. Hun er født og oppvokst i Thailand. Gunnar er fra Toten, men med en far fra Brumunddal.

Det ble søt musikk da de to møttes som studenter på universitetet Mozarteum i Salzburg i Østerrike. Snart ti år senere snakker Chavalit flytende norsk og er klar for å blåse publikum av stolene med sin helnorske debut på operascenen.

Nordlys og snø

Ringsaker Blad skrev i fjor sommer om ekteparet som har vært bosatt i Brumunddal, men også i Bardufoss, da Gunnar fikk jobb på kulturskolen der. Det har vært nytt og spennende på mange måter.

For i Thailand er det ikke mye som minner om den mørke og kalde vinteren Chavalit har fått oppleve her i nord.

– Det har virkelig vært uvant, forteller den blide operasangerinnen, og fortsetter:

– Men samtidig som det har vært mørkt har jeg også opplevd noe av det vakreste jeg kunne tenkt meg her. Nordlys har jeg fått sett flere ganger, og snø, som om jeg var i et eventyrland. Det har vært veldig fint, erkjenner hun.

Nå som høstmørket igjen har satt inn for alvor, er Chavalit glad hun kan gjøre noe av det beste hun vet: Å stå på en scene og synge opera.

Men det var ikke gitt at hun, bare halvannet år etter hun flyttet til Norge, skulle få sin første hovedrolle i en opera, som fremføres på norsk. Det er takket være gode støttespillere i RingsakerOperaen og ektemannen Gunnar, men ikke minst også et enormt sangtalent.

Bildeserie

Snart er det premiere - se bildene fra forberedelsene

Fra språkpraktikant til hovedrolle

Operasjef Kari Bekken er ikke i tvil om at de gjorde et ordentlig kupp da de tok inn Chavalit som språkpraktikant i fjor.

Som språkpraktikant har hun jobbet som sangpedagog i RingsakerOperaen, men har også stått på for å lære seg å snakke norsk. Operasjef Bekken har sammen med Lise Holland jobbet intensivt og dedikert med Sassaya, slik at hun kunne stå på scenen i en helnorsk operaforestilling.

– Vi har vært kjempestrenge og strekt ut pekefingeren hver gang hun og Gunnar har pratet på engelsk sammen rundt oss, forteller Bekken med et stort smil.

Chavalit ler og nikker bekreftende.

– Men det er jeg jo glad for, for det har gjort at jeg har lært meg å snakke språket, forteller hun.

En drøm i oppfyllelse

La Bohème har premiere tirsdag 8. november i Teatersalen i Brumunddal. Forestillingen skal spilles ni ganger der, før RingsakerOperaen pakker med seg rekvisitter og kostymer og reiser til Jönköping i Sverige, der de skal framføre operaen fem ganger.

Men Chavalit kjenner ikke på de store nervene riktig enda, hun er bare veldig takknemlig og glad for muligheten hun har fått til å spille hovedrollen Mimi.

– Det er virkelig en drøm som går i oppfyllelse for meg. La Bohème er en av favorittoperaene mine, og karakteren Mimi har vært en av drømmerollene mine i mange år, forteller Chavalit.

Selv om det blir hennes første opptreden i Norge på en fullproduksjons opera, og på et språk hun nettopp har lært seg, er hun klar for den store premieren.

– Etter korona er jeg takknemlig for å kunne drive med det jeg elsker og jeg gleder meg virkelig til det her, forteller Sassaya.

Operasjef Kari Bekken ser også fram til premieren, men det av en annen spesiell grunn:

– Vi kommer til å få besøk av flere personer i operamiljøet og de kommer til å bli så overrasket over Sassaya. Jeg gleder meg virkelig til å få vist fram henne og talentet hennes.