Gå til sidens hovedinnhold

Faser ut tilskudd til kortkurs ved folkehøgskolene

Artikkelen er over 1 år gammel

Regjeringen foreslår å ikke lenger gi tilskudd til kortkursene på folkehøgskolene.

Regjeringen foreslår å ikke lenger gi tilskudd til kortkursene på folkehøgskolene. Typiske emner på kortkursene kan være kor, dans, håndarbeid og revy. De fleste deltakerne er over 50 år. Kursene faller dermed utenfor de vanlige rammene til folkehøgskolene.

– Flertallet av deltagerne på kortkurs tilhører en gruppe som har god kjøpekraft. Regjeringen mener det er viktigere å sikre at flest mulig får ta del i det gode tilbudet som folkehøgskolene gir med sine langkurs, sier statssekretær Tom Erlend Skaug.

Folkehøgskolene skal fortsatt kunne drive kortkurs, men skolene vil ikke lenger motta statsstøtte for kursene.

Hovedaktiviteten ved folkehøgskolene er langkurs hvor elevene bor på internat. Mange ungdommer og unge voksne har stor glede av året på folkehøgskole, og regjeringen bruker 952 millioner kroner på folkehøgskoler i 2020. Dette er en økning på 239 millioner kroner fra 2013.

– Regjeringen vil bruke pengene som nå frigjøres, til å øke tilskuddet til de vanlige langkursene i folkehøgskolene, sier Skaug.

Det er foreslått å gi to skoler fortsatt dispensasjon til å drive kortkurs etter den gamle loven. Det er Stiftelsen Nestor Seniorutvikling og Nordnorsk pensjonistskole.

Tilskuddet til kortkursene skal fases ut fra 1. januar 2021.

Les forslaget og svar på høringen