HELGEN SOM skulle være en feiring av mangfold og fremgang, ble preget av frykt og tragedie. Natt til lørdag drepte Zaniar Matapour (42) to personer og over 20 andre ble skadet i Oslo. To personer kom aldri hjem igjen fra byen den kvelden, og familier og venner må leve med at en uforklarlig ondskap tok livene til sine kjære. Så meningsløst og vondt.

DET HELE ble ekstra vondt fordi den terrorsiktede mannen valgte steder som er kjente samlingspunkt for homofile og skeive miljøer. Mannen er enda ikke dømt, så motivet er ikke helt klart, men vi vet at vedkommende har hatt kontakt med et ekstremt islamistisk miljø, hvor homohets- og hat er publisert. Uansett motiv. Det skeive miljøet som gledet seg til å feire Pride, måtte i stedet se at arrangementet ble avlyst, og at glede ble erstattet med frykt.

DET VAR mennesker fra Agders dekningskommuner som skulle på Pride. Blant annet reiste Hunter Bjerkeli Aamodt for å delta i Pride. Han måtte konstatere at det ikke ble noe av, og kunne til Agder uttrykke frykt og tristhet over det som skjedde. «Det er en stor kamp å kjempe fremdeles. Vi har kommet langt, det har vi, men er fremdeles en stor vei å gå. Og dette er hvorfor vi trenger Pride», sa han etter angrepet.

DESSVERRE ER homofile, transpersoner og andre i den store LGBTQ pluss-kategorien mer utsatt for sjikane, vold og drap enn mennesker i samfunnet for øvrig. Noen hater dem så mye at de vil skade dem, plage dem, i ekstreme tilfeller også drepe dem ... Det må vi stå imot. Vi må slå ring rundt utsatte grupper. Vise at storsamfunnet bryr seg. Faktisk bør alle tenke seg om i debatter på Facebook og sosiale medier. Retorikken som benyttes mot Pride, flagging, transrettigheter og foreningen FRI, er ofte skremmende. Det er ingen som sier at alle må være enige i alt, men hatsretorikk og fordommer kommer vi ingen vei med.

ET ANNET poeng i dette er å verne om muslimer i Norge. Ifølge nettstedet Rasisme i Norge har en rekke muslimer mottatt hets etter angrepet. Man er ikke skyldig bare fordi noen fra samme opphavsland eller religion som deg gjør noe galt. Og faktisk vil mange muslimer argumentere for at den ekstreme tolkningen av islam noen forfekter, ikke representerer deres tro. I Norge har vi de seneste årene sett forferdelige angrep – utført av nordmenn. Skal andre nordmenn og kristne hetses av den grunn? Selvsagt ikke. Det er den/de skyldige som er skyldige. Ingen andre.