FHI: Smitteøkningen har avtatt

Av

Etter flere uker med betydelig økning i antall tilfeller av koronasmitte er situasjonen i ferd med å flate ut, ifølge FHI.

DEL

I oktober var reproduksjonstallet (R) for koronasmitten på 1,4. I november har det falt til 1,2, anslår Folkehelseinstituttet (FHI).

R-tallet er en matematisk beregning av hvor mange personer en koronasmittet smitter videre. For at smittetallet skal minke, må R-tallet være under 1.

– Flatet ut

I den siste ukerapporten går det fram at det ble meldt 3.994 smittetilfeller i uke 46, en ørliten nedgang fra uke 45, da det ble meldt om i alt 4.045 tilfeller. I ukene før har det vært meldt om en betydelig smitteøkning.

– Vi ser tegn til at antall nye smittede som er registrert, har flatet ut. Økningen er ikke sterk, slik den har vært i mange uker før dette, opplyste FHI-direktør Camilla Stoltenberg på en pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag.

– Dette skjer etter flere uker med betydelig økning. Men situasjonen er ustabil, sier hun og viser til at Danmark fikk et fall før det kom en brå økning igjen.

Også Norge hadde en liten reduksjon i midten av oktober, før økningen skjøt fart, påpeker Stoltenberg.

– Smittetrykket i Norge er fortsatt høyt, med store lokale variasjoner.

Likt antall på sykehus

Andelen positive blant de testede har økt fra 2,52 prosent i uke 45 til 2,78 prosent i uke 46.

Oslo har høyest forekomst med 303 meldte tilfeller per 100.000 innbyggere for uke 45 og 46 samlet. Deretter følger Vestland med 230 og Viken med 202 tilfeller, mens Møre og Romsdal har lavest forekomst med 32 meldte tilfeller. Antall smittede gikk ned i seks fylker.

Antall som ble lagt inn på sykehus, var 91 i uke 46, mot 92 i uka før. Helse sør-øst har det høyeste antallet nyinnleggelser.

15 av de innlagte hadde behov for intensivbehandling, samme antall som i uke 45.

Få unnagjort julehandelen så tidlig som mulig, var oppfordringen til justisminister Monica Mæland (H) på regjeringens koronapressekonferanse onsdag.

– Jeg har lyst til å oppfordre alle til å gjennomføre julehandelen på en sånn måte at man ikke utsetter verken seg selv eller andre for unødig smittefare, sa Mæland.

Hun ba folk om å få gjort unna handelen tidlig og å unngå trengsel på butikker og kjøpesentre.

Mæland oppfordret også nordmenn til å handle fra lokale butikker og produsenter.

– For jul skal vi selvfølgelig feire, på den ene eller den andre måten, la justisministeren til.

I år er det ekstra viktig å dekorere til jul, mener helseminister Bent Høie (H), som ber folk henge stjerner i vinduet for å lyse opp de mørke vintermånedene.

– Mange har begynt å pynte med julelys litt tidligere dette året. Jeg synes det er ekstra fint med litt lys i mørket i år, sa helseministeren på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag ettermiddag.

– Jeg synes vi må gjøre mer av dette i tiden framover. Heng opp en stjerne eller hjerte i vinduet. Gjør noe som hjelper deg selv og andre gjennom en mørk måned, la han til.

Han understreket samtidig at regjeringen tar ensomheten folk opplever som følge av koronatiltakene på alvor. Regjeringen har blant annet bedt Folkehelseinstituttet og FHI utarbeide en oversikt med råd og anbefalinger.

Høie ba også folk som har det spesielt vanskelig, om å ta kontakt med fastlege, legevakt eller krisetelefonen.

– Det er hjelp å få, sa han. (©NTB)

Artikkeltags