– Jeg synes det er veldig kult å få vise frem det vi gjør, så andre kan få vite mer om cosplay, forteller Beate Rasmussen, eller skal vi heller si «Hjerterdronning».
For i en selvsydd kjole og egendesignet kjole, og en krage laget av kortstokk, er det nettopp den karakteren hun har kledd seg ut som.
Lærerikt
Rasmussen har det siste året gått på Cosplay-linjen på Lundheim folkehøgskole på Moi. Cosplay, eller costume play, vil si å kle seg ut som en karakter fra for eksempel en film, tv-serie eller bok. På folkehøgskolen får elever som velger den linjen blant annet lære å lage sitt eget kostyme.
– Det har vært veldig kjekt, og veldig lærerikt. Jeg kjente litt til det fra før, men på Lundheim har jeg for eksempel lært å bruke ulike materialer og om forskjellige stoffer, forteller Rasmussen.
Også Rea Rós Sigurbjörnsdóttir har trivdes med cosplay det siste året.
– Det er fint å være noen du kjenner, og det er fint å bli kjent med andre folk, forteller hun.
Hva er Cosplay?
Cosplay er en hobby og en subkultur som innebærer å kle seg ut som en karakter eller en figur fra en tegneserie, tv-serie, film, et dataspill eller en bok.
Cosplay er handlingen å være kledd i kostymet og være i karakteren sammen med andre.
Ordet er satt sammen av kostyme (costume) og lek (play).
Cosplayere møtes på arrangerte samlinger som kalles cons, for å treffe andre cosplayere.
Japanske tegneserier og tegnefilmer er spesielt populært i cosplay.
Kilde: Store norske leksikon
– Super anledning
Med bare noen få uker igjen av folkehøgskoleåret, valgte onsdag cosplay-elevene å ta turen til Flekkefjord og Spira kultursenter for å vise frem hva de har holdt på med.
Det var kinosjef Magne Østby som hadde spurt folkehøgskolen om de ville komme på besøk, i forbindelse med premieren på den nye Marvel-filmen «Guardians of the Galaxy vol. 3».
– Jeg synes det her er midt i blinken, nemlig å bruke lokale krefter til å skape litt engasjement rundt en ny storfilm. Det er en super anledning, mener Østby.
– I større byer gjøres det ofte liknende, men jeg mener det absolutt bør være en greie i Flekkefjord også, legger han til.
Linjelærer Martha Vinsvold er takknemlig for invitasjonen.
– Elevene har laget kostymene fra bunnen, de har jobbet flere timer hver dag i hele uka med dette. Jeg synes derfor det er fint at de kan få vist seg frem, sier hun, som ikke legger skjul på at hun godt kan komme igjen med neste års klasse.