Gå til sidens hovedinnhold

Finner flere tusen år gamle spor: – Har funnet hus fra jernalderen

Artikkelen er over 1 år gammel

På jorder på Hauklandsmoen nord for Moi finner arkeologene spor etter fortidens sivilisasjon. – Det er en enorm glede når vi endelig finner noe.

For abonnenter

Det forteller Marianne Jansen, arkeolog fra Rogaland fylkeskommune. Sammen med flere andre arkeologer, samt hjelp fra en rekke maskiner, har det blitt foretatt arkeologiske undersøkelser i Lund.

Undersøkelsene gjøres for å lete etter spor fra fortiden langs traseen for nye E39.

– Det er et veldig spennende arbeid for oss som holder på med det, men det er i tillegg et tålmodighetsarbeid. Det kan ofte ta litt tid før vi finner noe, avhengig av hvor mye vi vet om området fra før, sier Jansen.

Tålmodig

På Hauklandsmoen var det slik i starten. Ut fra tidligere dokumentasjoner og arbeid visste man om at området inneholdt flere gravrøyser. Potensiale for å finne spor etter bosettinger var derfor stort, og forhåpningene var skyhøye.

– Vi tenkte med en gang at her kom vi til å finne noe, og vi begynte å arbeide på områder vi så som veldig aktuelle. Men der var det ingenting. Vi fortsatte videre og etter hvert fant vi små spor etter kokegroper, men ikke tegn til bosettinger. Vi lurte derfor veldig på hvor i alle dager de hadde bodd hen, sier Jansen.

Hus fra jernalderen

I en av sjaktene åpenbarte det seg til slutt det arkeologene hadde vært veldig nysgjerrig på.

– Vi har funnet spor etter hus, og det ser ut til å være ganske store hus, trolig fra jernalderen. Det er veldig spennende, for nå vet vi endelig at det har vært folk her en gang, sier Jansen med smil.

I sjakten kan en se tydelige hull til husets stolper, med stein i stolpehullene som ble brukt til å støtte opp stolpene. Men det ble ikke bare brukt vanlige stein. I et av hullene er det funnet en kvernstein, som for eksempel ble brukt til å male korn.

– Vi har også funnet gjenstander som keramikk, flint og slagg, i tillegg til mange kokegroper. I likhet med da vi gravde på Ualand har vi funnet flere hellere her, forteller Jansen, som tilføyer at alle funnene tyder på at det en gang var mye aktivitet i området.

Registreres

Undersøkelsene vil fortsette en stund til, kanskje til og med september. Alle registreringene vil bli lagt inn i kulturminnedatabasen Askeladden. Hvilken påvirkning funnene vil ha på E39-prosessen vil bli vurdert i den videre saksgangen.

– Det blir opp til Nye Veier og den videre saksgangen å se på om de funnene som gjort kommer i konflikt med planene. Hvis en vurderer at det kommer i konflikt vil det bli utgraving, sier Jansen.