Det er ikke noe poeng i at jeg anbefaler dere julefilmer.... Det gjør jo alle andre. Die Hard, Grinchen, Home Alone og Love Actually kjenner dere til fra før, vel...?

Under lister jeg opp noen filmer som gir meg den perfekte stemningen i jula, selv om det pr. definisjon ikke er en julefilm.

The Holiday (2006)

Sjanger: Romantikk/komedie
Aldersgruppe: Voksen/ungdom
Stikkord: Morsom, sjarmerende

What, bryter du premisset allerede? Dette er jo en julefilm! Vel, kona mener i hvert fall det. Jeg vil argumentere for at den ikke er det. Derimot er det en perfekt film å se nå i jula.

Husker du på 90-tallet da det plutselig flyttet inn noen tyskere eller kanskje en portugisisk familie et par uker i nabohuset? Husbytte var vanlig, og denne filmen leker seg med dette konseptet. En koselig cottage i utkanten av London og et luksushjem i Los Angeles spiller hovedrollen i filmen The Holiday.

Filmen er varm, morsom og karakterene er lett å bli glad i. Du har sikkert sett den allerede, men den er verdt å se igjen – og hvis den er ny for deg, finn frem fjernkontrollen!

The Holiday kan streames på Netflix, Prime, Viaplay, HBO Max og Strim

About time (2013)

Sjanger: Romantikk/dramakomedie
Aldersgruppe: Voksen/ungdom
Stikkord: Morsom, annerledes, rørende, kreativ, engasjerende

Det er noe med akkurat denne filmen. Noe litt magisk, samtidig som det er ekte og genuint. I filmen er det gitt et premiss som ikke er forenelig med virkeligheten vi lever i, men alle følelser, problemstillinger og karakterer er lett å kjenne seg igjen i. Det er kanskje derfor den er så magisk.

About Time bæres av en varme, så ikke vær redd for å gi den en sjanse, selv om du kanskje tror du er litt for barsk til å se den. Du kommer ikke til å angre.

Filmen er perfekt for et par når ungene har lagt seg eller se den gjerne sammen med hele familien. De under tenåringsalder vil nok finne den kjedelig.

About Time kan streames på Strim, Viaplay og Prime

Yesterday (2019)

Sjanger: Komedie/drama
Aldersgruppe: Voksne/ungdom
Stikkord: Kreativ, sjarmerende, britisk
Lars' score: 7,5/10

Dette er egentlig en typisk pubsamtale med hypotetiske «hva om»-scenarioer. Og hva er vel gøyere enn det? Filmen dreier seg rundt en mislykket singer/songwriter, som plutselig får en mulighet han selv sliter med å tro er sann. Med gitaren på fanget synger han en av sine favorittlåter, Yesterday av The Beatles, til vennene sine, men reaksjonen er alt annet enn han ventet seg.

Filmen har mye sjarm, men er britisk i sin humor. Den har ikke det amerikanske klisjé-preget, og det er litt befriende. Et annet høydepunkt er den kontinuerlige bruken av Beatles' slagere. For de godt voksne er det nostalgi fra ende til annen – for det yngre publikum er det en fin introduksjon til magisk, udødelig musikk.

Det er ikke verdens beste film, men perfekt hygge en julekveld.

Yesterday ser ikke ut til å være tilgjengelig på stream for øyeblikket, men kan leies med samme apper (Google, Apple, osv) for bare 29 kroner.

The Intern (2015)

Sjanger: Komedie/lett drama
Aldersgruppe: Voksen/ungdom
Stikkord: Koselig, lett, mild

Robert De Niro og Anne Hathaway er stjernene i denne nesten overkoselige filmen 2015. Den er nokså enkel og dramaturgien nokså flat. Men det betyr ikke at den er kjedelig – snarere tvert imot er det behagelig å se en film som er koselig, sjarmerende og forholdsvis enkel fra start til slutt. Selvsagt er det også noen ned- og oppturer, men goodfeel preger denne.

Kjemien mellom De Niro og Hathaway er god, og dette er nok en av de mest trivelige karakterene De Niro noen gang har portrettert. Her er det ingen tommy guns. vendettaer eller gudfedre i bildet.

The Intern er den perfekte familiefilm på en kald vintersdag, der man bare vil se noe lett og enkelt.

(Husets yngste medlemmer finner den nok kanskje litt kjedelig. De kan sikkert se Fantorangen eller Donald Duck og vennene hans.)

The Intern kan streames på HBO Max og Strim. I tillegg kan den leies gjennom mange tjenester, som Viaplay, Google Play og Apple TV.