Det er unge prisbelønnete musikerne som har spilt sammen siden 2019.

Konserten begynte med Strykekvartett i G-dur op. 76 nr. 1 av Joseph Haydn.

Det er første kvartettsyklus hvor Haydn krever mer solistisk innsats av bratsj og cello. Kvartetten ble fremført med ungdommelig letthet, virtuositet og stor spilleglede.

Deretter hørte vi «Tango Ballet» av Astor Piazolla. Piazolla begynte som bandoneonspiller i et tangoorkester. Som komponist skapte han en ny tangostil ved å ta opp elementer fra klassisk musikk og jazz (tango nuevo).

Konserten fortsatte med samtidsmusikk av Anna Berg, en ung norsk-vietnamesisk komponist som har skrevet musikk for både orkester og kammermusikkensemble. VI fikk høre et kort stykke for strykekvartett, «Abrasjon II» (abrasjon = slitasje, belastning). Musikerne spilte med stor presisjon og kjærligheten til moderne musikk hørtes tydelig.

Hovedverket etter pausen var Dmitrij Schostakovitsj strykekvartett nr. 8. Kvartetten ble komponert i løpet av kun 2 dager mens han besøkte en liten by i nærheten av Dresden og er dedikert til ofrene for krig og fascisme. Schostakovitsj levde hele sitt liv i konstant frykt for undertrykkelse fra det stalinistiske systemet, og musikken gjenspeiler det i form av en dyster stemning som omfatter hele kvartetten. Musikerne klarte utmerket å formidle disse følelser med et intenst og uttrykksfullt spill.

Konserten endte med en komposisjon av Danish String Quartet «Shine you no more». En virtuos og livlig kvartettkomposisjon som avslutning av en meget interessant konsertkveld med musikk som man sjeldent hører i konsertsalen.

Musikerne klarte seg utmerket, engasjert spill, gjennomtenkt interpretasjon og mye spilleglede. Det kom helt tydelig frem at hovedinteressen er samtidsmusikk, men på ingen måte på bekostning av det klassiske repertoaret.

Wolfgang Baum