Olaug Espelid Carstensen glad i mål, vinner av åpen 80km og NM sølv lag. Foto: Alf Sjøveian

Flere lokale medaljer i NM i distanseritt

Flere lokale distanseryttere markerte seg i norgesmesterskapet på Jæren. Olaug Espelid Carstensen rir her glad i mål, og ble vinner av åpen 80 km og tok også NM-sølv for lag.
Av
Publisert

Forrige helg ble det arrangert NM i distanse junior/lag på Øksnevad med base på Øksnevad videregående skole. Arrangørklubben Jæren Kjøre- og Rideklubb har hatt det travelt de siste ukene forut for arrangementet, og også med tanke på alle forholdsregler man måtte ta på grunn av korona.

Stevnet startet allerede på fredag ettermiddag med forkontroll av hestene som skulle gå NM-klassene og åpen klasse, 80 km. Jæren viste seg fra sin beste side, med flott vær og ikke mye vind. Forkontrollen foregikk utendørs på grunn av korona restriksjoner, og da var det herlig at været spilte på lag. Selve forkontrollen består av en grundig veterinærsjekk av hestene, hvor allmenntilstanden blir sjekket og hestene blir mønstret med travprøve. Er hesten godkjent, får den stille til start.

Individuelt og lag-NM

Det var 21 startende i den åpne klassen, hvorav 13 av disse var juniorer som stilte til start i NM. I tillegg var det 7 lag representert i NM lag.

Kl 08:00 lørdag morgen var alle klar for en lang og varm dag i løypene. Første etappe på 30 km gikk helt ut til Borestranda, og for noen av rytterne var det første gang de besøkte Jæren og strendene der. «Det var en magisk opplevelse», sa en av rytterne. «Å vite at du rir sammen med Norges beste distanseryttere i et så vakkert landskap, det er ikke annet enn magisk!».

Etter endt første etappe var det igjen tid for veterinærsjekk på Øksnevad. Her må hesten igjen vise god allmenntilstand, puls må være lavere enn 64 slag pr. minutt, og travprøven må være fin – er hesten godkjent, er man klar til å fortsette i andre etappe etter 40 minutts pause.

Ut mot stranden

Da værmeldingen hadde varslet en flott jærdag, ville ikke arrangørene ha hestene ut på stranda på formiddagen i frykt for mye folk. Andre etappe gikk derfor delvis på vei ut mot Borestranden, før deltakerne snudde tilbake mot Øksnevad og red ut den gamle «Postveien», totalt 30 km. Nå ble nok dagen mer skyet enn varslet, og en kraftig regn/haglebyge sørget også for litt «naturlig kjøling», i tillegg til alle «groom» biler (hjelpere) som var ute med kjølevann til varme hester.

Da en del av løypene gikk langs bilvei, kunne det til tider være utfordrende for «groovene» og få gitt nok vann til egne hester. Det ligger mange timers trening bak nettopp dette. Måten «groovene» overrekker vannflasker og det å ta imot vann mens man rir i stor fart, kreves trening. I tillegg må «groovene» sørge for å rekke tilbake til stevneplass før rytteren, slik at de kan gjøre klart for å ta imot hest og rytter. På lørdagens ritt, gikk andre etappe fort, og de var flere samlet i teten. Etter delmål i denne etappen måtte alle inn til atter en ny veterinærsjekk.

80 kilometer

Tredje og siste etappe var 20 km, fra Øksnevad videregående skole og ut «Postveien». I den åpne klassen av 80 km, hadde Olaug Espelid Carstensen fra Moi (Lund Kjøre og Rideklubb) med hesten Yassir fått en liten luke neste. Olaug deltok naturlig nok ikke i selve junior NM pga. alder, så mye av spenningen lå i de fire som kom hakk i hjel – fire juniorer hvor alle kjempet om den gjeve NM-tittelen. Med Olaug Espelid Carstensen vel i mål, økte spenningen om hvem som ville stikke av med NM gullet! Flere hadde samlet seg ved målstreken, mens resten av hjelperne, gjorde seg klare for å motta hest og rytter for klargjøring til siste og avgjørende veterinærsjekk. Hestene må nemlig gjennom en siste veterinærkontroll – blir hesten ikke godkjent er den eliminert.

Mellom trærne rundt siste sving før oppløpet kunne tre ekvipasjer skimtes, og ut av svingen kom først en, så en og med den tredje ekvipasjen litt bak. Det hele endte opp med en spurt mellom de to fremste, og det ble Malene Bergersen Bakken fra Indre Haugaland Ryttersportsklubb som gikk først over målstreken. Kaspara Grude fra Moi på hesten SR Noah (Gyland Hestesportslag) var hakk i hjel, og Rita Eiesland Holen fra Eiesland (Gyland Hestesportslag) på Habib fulgte etter som nummer tre over målstreken. Alle tre hester ble tatt med til «hurtig-groom» feltet, et avgrenset område hvor man har bøtter med kaldt vann klare til å kjøle hesten. Etter en spurt kan det ofte ta litt tid før man får pulsen ned på et akseptabelt nivå.

Likt til veterinærsjekken

Man må hele tiden kjøle med vann, samtidig som man må passe på at hesten ikke blir kald og stivner. Spenningen var til å ta og føle på da de to ekvipasjene som kom inn først, gikk inn omtrent samtidig i veterinærsjekken. Sjekk av hestens puls, hestens almentilstand pluss travprøve – hesten må være «fit to continue» for å bli godkjent. Seieren avgjøres ikke før i veterinærsjekken. Jubel brøt ut da hesten av Malene Bergersen Bakken ble godkjent, og den nye norgesmesteren junior ble avklart. SR Noah, hesten av Kaspara Grude, ble også godkjent, og dermed gikk NM sølvet til denne ekvipasjen. Kaspara Grude og SR Noah tok også 3. plass i den åpne klassen. Dessverre mistet Rita Eiesland Holen NM bronsen da Habib ble eliminert i sluttkontrollen.

Men spenningen var ikke over enda. Det gjensto å kåre norgesmester lag også. Kaspara Grude ventet spent på lagvenninnen Sigrid Høgevold og hesten Magnima (Gyland Hestesportslag) – ble Magnima godkjent i sluttkontrollen, ville laget vinne NM-gull lag.

Sigrid Høgevold passerte målstreken som nummer fem, men dessverre ble Magnima eliminert i sluttkontrollen, og gullet glapp. Gullet gikk til Indre Haugaland Ryttersportsklubb, mens sølvet gikk til Lund Kjøre- og Rideklubb. Vinneren av åpen klasse, Olaug Espelid Carstensen, sammen med lagvenninnene Siv Hove fra Hovsherad på El Amal og Jeanne Holum fra Moi på Zaafir, klarte kapre den nest gjeveste lagmedaljen.

NM-sølv lag, Lund Kjøre- og Rideklubb:; Fra venstre«groom» Cecilie Dahl, Jeanne Holum og Zaafir, Olaug Espelid Carstensen og Yassir, Siv Hove og El Amal. Foto: Team Norway Endurance

NM-sølv lag, Lund Kjøre- og Rideklubb:; Fra venstre«groom» Cecilie Dahl, Jeanne Holum og Zaafir, Olaug Espelid Carstensen og Yassir, Siv Hove og El Amal. Foto: Team Norway Endurance

Vinner av ærespris

Det siste, store spenningspunktet, var «Veterinærenes ærespris». Dette er en pris veterinærene deler ut til den hesten som har utmerket seg spesielt gjennom hele dagen. En slik pris er høyt verdsatt både blant veterinærer og utøvere. Den sees på som et bevis på at du som rytter har gjort «alt rett» – alle timer med trening, disponering av hesten under selve rittet, måten hesten presenteres på i veterinærkontroll. Veterinærene begrunnet dagens avgjørelse med at «Hesten har gjennomført hele konkurransen med en overbevisende kondisjon og fremstår positiv og arbeidsvillig». Vinneren ble SR Noah, NM sølv hesten av Kaspara Grude. Kaspara selv var utrolig godt fornøyd med Noah.

NM-sølv og juniorvinner Kaspara Grude med SR Noah, som også vant Veterinærenes Ærespris (kalt Best Condition). Foto: Team Norway Endurance

NM-sølv og juniorvinner Kaspara Grude med SR Noah, som også vant Veterinærenes Ærespris (kalt Best Condition). Foto: Team Norway Endurance

Det var flere lokale ryttere til start denne helgen. Gyland Hestesportslag’s Klara Kasin Seiler på Piaget Virkku fikk en flott 7. plass i junior NM klassen, og Astrid Dragset på Majeed Classic Khantaro og Vibeke Edvardsen på Norin, begge fra Lund Kjøre og Rideklubb, tok henholdsvis 17. og 18. plass i den åpne klassen, og en 4. plass i lag NM.

Egersund og Dalane Rideklubb hadde en rytter til start i 50 km-klassen (ikke NM klasse), og Maren Sælevik Pettersen på Ortero stakk like greit av med seieren i klassen.

Maren Sælevik Pettersen er godt fornøyd med Ortero etter at de stakk av med seieren i 50 km-klassen, Foto: Privat

Maren Sælevik Pettersen er godt fornøyd med Ortero etter at de stakk av med seieren i 50 km-klassen, Foto: Privat

Artikkeltags