Dersom du ikke betaler en viss sum, truer de med å offentliggjøre bildematerialet.

– Når svindlerne sender ut disse e-postene, er det med ett mål for øye – å presse deg for penger. I de aller fleste tilfeller er dette kun tomme trusler og svindlerne har slett ikke bildematerialet de sier de har. Det er oftest unge og eldre som biter på agnet, og følgene kan være svært uheldige. Uansett hvilken type svindel det er må du aldri gi fra deg personlig informasjon og ikke betal, sier Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge.

Åpner utrygge mail

Telenor opplyser at en av tre åpner utrygge e-poster, ifølge en ny undersøkelse utført av Kantar TNS på oppdrag fra Telenor.

Nordmenn benytter seg av stadig flere digital tjenester. I takt med digitaliseringen av samfunnet, utvikler også svindlere nye svindelmetoder. En ny undersøkelse fra Telenor viser at hele 93 prosent har mottatt e-post de er usikre på om er trygt å åpne, i følge en pressemelding fra Telenor.

– E-postsvindel er ikke noe nytt, men svindlerne blir stadig mer kreative. Mange har nok fått lokkende tilbud eller e-post fra tilsynelatende reelle aktører, som gjør at det frister å klikke seg videre. Vær oppmerksom er rådet vårt til forbrukerne, sier Nilsen.

Slik kan du oppdage svindelen

Hvis du får en e-post fra en ukjent kilde og spekulerer på om det er svindel, så er det noen indikatorer du kan se etter.

Seriøse aktører bruker som regel ikke yahoo, gmail eller lignende mailkontoer. Er avsenders e-postadresse eksempelvis [email protected] eller adressen tilsier at e-posten kommer fra et annet land, som [email protected] er det grunn til å være skeptisk. Selv om språket i falske e-poster har blitt bedre og bedre, bærer det preg av å ha blitt oversatt via eksempelvis Google Translate. Leser man e-posten nøye vil de fleste se at det er noe som ikke stemmer. Falske e-poster ber deg gjerne trykke på en link. Hold musen over linken uten å trykke på den. Da vil du se hvilken side linken fører til. Sjekk for eksempel at adressen faktisk er "https://www.posten.no" dersom e-posten gir seg ut for å komme fra Posten.