Tematorsdagene har gitt mye kunnskap og innsikt, men også mange gode sosiale relasjoner, musikalske opplevelser og tanker til å ta med seg videre

– Men nå starter vi opp en normalhøst med tre flotte tematorsdager. Førstemann ut er ingen ringere enn tidligere biskop i Stavanger, Ernst Baasland. De av oss som har hørt ham før, vet noe om hva vi har i vente. Hans foredrag og taler bærer preg av kunnskap, innsikt og formidlingsevne.

– Tematorsdagen har fått formuleringen: «Carpe diem. Om å finne det gode liv» med undertittel «kan Bibelen og lykkeforskningen hjelpe oss?» Baasland selv skriver: Det handler om livskunst. Vi streber alle etter dette: Å leve godt, å mestre motgang, å leve rett, å få mest mulig ut av vårt korte liv. Dette er livskunst, sier initiativtaker og primus motor for Tematorsdag, Anders Mathias Larsen til Agder.

Gripe dagen

Hva vil det egentlig si å ‘gripe dagen’ (carpe diem)? Store spørsmål må kunne formidles på en enkel måte. Fagmannen Ernst Baasland har en sterk faglig plattform, med doktorgrad i teologi. Han var professor ved Menighetsfakultetet i 1984 – en stilling han hadde til 1998, da han ble utnevnt til biskop. Hans utallige vitenskapelige arbeider spenner over et bredt felt, fra jødedom, antikkens historie og ikke minst innen Det nye testamentet.

Som biskop var han svært engasjert på mange fronter, både internasjonalt i Mellomkirkelig råd og lokalt i næringslivsetikk og lokalhistorie. Han fikk være med å innvie mange nye kirker.

I 2009 søkte han avskjed fra sin stilling som biskop etter en særdeles dramatisk situasjon i familien, som mange husker.

Nytt virke

Etter dette har Baasland hatt ulike oppdrag for departementet og undervist ved universitetet i Stellenbosch i Sør- Afrika. Men han har også holdt utallige foredrag og skrevet bøker.

Med sin faglige tilnærming, kunnskap, personlige erfaringer og forutsetninger, blir det virkelig spennende å høre foredraget til Ernst Baasland.

Kor på besøk

Denne kvelden kommer også Flekkefjord menighetskor. De har virkelig etablert seg som et solid og godt kor under sin dyktige leder Geir Kalleberg.

– De har vært på Huset før og vi gleder oss til å høre dem igjen.Tradisjonen tro får vi også denne kvelden med oss noen kveldstanker. Denne gangen er det vår egen sokneprest. Dag A. Kvarstein som vil dem med oss.

– Vi ser fram til en rikholdig og flott Teamtorsdag. I pausen kan vi nyte gratis kaffe og nystekte vafler. Det ligger godt til rette for en hyggelig drøs med folk fra hele Lister. Dørene åpnes i god tid før møtet – også da står kaffen klar!