Energifestivalen er en del av Sirdals satsing på hjemmesommer. Allerede onsdag kveld hadde Bjøro Håland konsert i teltet på Eliastunet. Fredag var det SuperTrouper med ABBA-konsert, lørdag Øyvind Grong og på kvelden Steffen Jakobsen.

Det som positivt preget fremføringer fra scenene i år var de mange barn og unge som spilte, sang og danset. Slik har Sirdal klart å samle alle aldersgrupper på Eliastunet til festival. Sirdal kommune har gjenåpnet med arrangement etter koronaen, alt i nært samarbeid med Sirdal Næringsforening, Kirken, Sira-Kvina Kraftselskap, Sirdal Bondelag, og ikke minst: 37 selgere stilte med et bredt tilbud av varer, mye husflid.

Familiedag

Av aktiviteter nevner vi bokstavlek, innslag fra veteranbiler og styrketrening. Sirdal har fått en festival de kan identifisere seg med som en av Norges største kraftkommuner. Energifestivalen er en familiedag som fokuserer på å vise fram energi i vid betydning, 20 år etter de første «kraftdagene» og en ikke helt fulltreffer med «suppefestival» noen år. Energifestivalen har noe rotekte spedalsk over seg.

Varaordfører Isak Liland åpnet både ny miljøstasjon og festival med en times mellomrom. Han kunne vise til en positiv utvikling for kommunen. Sira-Kvina har ført velstand med seg. Nå har Sirdal 20 store og små kraftverk.

For noen begynte lørdagen med omvisning i Tonstad Vindpark. To minibusser kjørte en del av de nesten 50 km lange veinettet i Tonstadheia – Haughomheia med start fra Sandvandstølene i Gyland.
Vindmøllene gir energi i tillegg til vannkraften.

Prosjektleder Solveig Marie Ådneram gledet seg over at bordene i det store teltet ble fylt, og at de mange salgsbodene kunne rapportere om godt salg. I år var det ikke mulig å få omvisning i Sira-Kvina.

Men det var mye ulikt å ta seg til. Lørdagen åpnet med en flott bilkortesje med 40 biler i regi av Sirdal Veteranvognklubb som har 150 medlemmer. Bilrekken strakte seg i alder fra 1929 til 1991. Det er blitt mer populært å samle på gamle biler enn frimerker i Sirdal. Publikum kåret Johannes Hompland til vinner av fineste bil. Han har en Ford A 1929 modell. Det fine været satte sammen med veteranbilene en ekstra pluss på festivalen.

Håndverk og ull

Mange damer stilte med selvlaget ullprodukter. Irene Eik fra Hovsherad regner med hun har fem kroner i timen når hun syr og strikker. Som pensjonist er hun ikke avhengig av lønn, men elsker å holde på med noe håndarbeid. Hun er ikke alene. Karen Tove Netland solgte enjo-produkter og saueskinn. Hun har mer i butikken sin på Lindeland. Nevnes kan også Kari Tjessem Surdal fra Hovsherad som solgte til Astrid Såkvitne.

Elisabeth Aikten og Olav Olsen kujne gi en helnorsk fiberopplevelse med Norspinn i Tonstadhallen. Alpakkaull klipt av dyr de eier på Mydland i Gyland.

Hos Modalsli rør kunne man gjette hvor mange rørdeler de hadde i et stort glass. Gevinst var en varmepumpe. Sirdal Bondelag og Sirdal Småbrukerlag hadde dyreutstilling med en ku av kjøttfe-rase og nyfødt kalv, sauene stilte helst med bakenden til fotografen, men de gjorde Energifestivalen festlig.

Unge med

Festlig var også innslag av de unge. Flott når barn i skolealder våger seg på scenene. Der var oppvisning av dansegruppe. Underholdning av beste merke, ikke importert. Slik kan årets Energifestivalen oppsummeres som en av de beste. På Facebook har enkelte bedt om justering av f.eks. premieutdeling, noe neste års komité kan ta med i evalueringen.

Programleder Egil Netland og prosjektleder Solveig Marie Ådneram høster mye ros for gjennomføringen etter to års fravær.