Flere uker etter at Russland angrep Ukraina, ble Log og Taylor enige om at de skal vise den tidsriktige utstillingen til Taylor også i Flekkefjord, da krigen ble bakgrunnen til enda et samarbeidsprosjekt.
Møtte sin tvillingsjel
Året var 2012, og Log var på ferie i Ukraina. Han satt på en hyggelig café i Kyiv, og nøt stemningen. Log har blitt glad i dette landet: Den spennende kulturen, flotte arkitekturen, de fine utestedene og parkene. Han hadde også fått et godt inntrykk av ukrainerne, som han forteller til avisen er svært nysgjerrige, imøtekommende og smilende folk.
Der møtte han kunstkuratoren og journalisten Kateryna Taylor for aller første gang. På cafeen i Kyiv.
– Vi oppdaget raskt at vi hadde mye til felles, forteller Log til Agder ti år senere.
Liker tanken på at de bryr seg
Utstillingen som rigges opp på biblioteket i Spira, heter Artists Support Ukraine, og viser samtidskunst hvor flere kunstnere fra Ukraina bidrar med kunstverk og tekster med personlige historier fra krigen. Denne utstillingen er Kateryna Taylor kuratoren til. Det er hun som har planlagt og gjennomført den.
– Jeg liker tanken på at mennesker ikke er likegyldige til hva som skjer med oss, selv om Ukraina er langt unna. Vi setter pris på støtten deres, som er veldig viktig for oss, skriver Taylor fra et sted i nærheten av den ungarske grensen, til Agder.
Hun er på flukt. Som tre millioner andre ukrainerne som spres over hele verden. Slik skal også utstillingen til Kateryna Taylor spres.
Samarbeid på to fronter
Etter at Per Arne Log og Kateryna Taylor ble kjent med hverandre, begynte de å jobbe sammen om særlig to ting: kunst og markedsføring.
Året var 2014, og Ukraina opplevde starten på nåværende konflikt med Russland.
– Det var da vi virkelig begynte å jobbe sammen om å skape utstillinger som vekker oppmerksomhet på det som skjer, forteller Log.
I tillegg til å formidle budskap om rettferdighet og fred gjennom kunst, skriver Kateryna Taylor om kunsthistorie, kulturhistorie og sosiokulturelle emner, til ukrainske magasiner og tidsskrifter. Vennskapet med flekkefjæringen Per Arne Log ble en døråpner for kultursamarbeid.
– Jeg har besøkt Flekkefjord to ganger, og begge gangene fant jeg dette stedet veldig unikt. Rolig og inspirerende, sier Taylor.
Det var også slik hun skildret Sørlandet da hun presenterte regionen som reisemål i ukrainske magasiner. Hun håpte ukrainerne vil komme til Norge. Men som turister, og ikke som flyktninger.
Personlige historier fra krigen
Utstillingen Artists Support Ukraine viser aktuelle kunstverk til ukrainske samtidskunstnere, i tillegg til egne tekster med personlige historier som beskriver hvor de befant seg da krigen startet, hva de gjør nå, og hvilke tanker de har, som de har lagt ved kunstverkene.
– Dette prosjektet handler blant annet om at det rett og slett ikke skulle være en slik krig i Europa i det 21. århundre. Og vi må igjen tenke over våre verdier og tenke på hvordan vi kan gjøre våre verktøy for fred og rettferdighet effektive, forteller Taylor.
Anerkjente ukrainske samtidskunstnere som Alevtina Kakhidze, Anton Logov, Olexiy Sai, APL315, Igor Gusev, Maria Kulikovskaya og andre bidro straks med verker til utstillingen. I tillegg har mange ukrainske illustratører bidratt med antikrigsplakater som Kateryna Taylor ønsker også å vise frem i Spira.
Krig og krig igjen
Året var 2017, og Sølvberget galleri i Stavanger arrangerte en utstilling til markering av hundreårsdagen etter den russiske revolusjonen. I den anledning henvendte galleriet seg til Kateryna Taylor som bidro med foto.
Utstillingen ble også vist i nasjonalmuseet i Kiev og kurator Kateryna Taylor har siden vært en viktig aktør i kampen for å bevare demokratiet i Ukraina. Hun har vært sentral i organisering av demonstrasjoner som har funnet sted, og på grunn av sitt arbeid er hun nå på flukt fra sitt hjemsted i Kyiv.
Slik beskriver hun livet på flukt
– I dag er mer enn 3 millioner mennesker fra Ukraina på flukt. Vi er hjertelig velkommen overalt. Men vi vil alle hjem igjen. Det er fortsatt rart for meg å tenke på meg selv som en flyktning. Jeg kan ikke godta det. Og det ser ut til at flertallet av ukrainere føler det slik.
– Vi prøver alle å tenke på migrasjonen vår som en midlertidig hendelse som er i ferd med å ta slutt. Mens vi blir fortalt at denne krigen varer lenge. I denne forbindelse opplever jeg blandede følelser av fortvilelse og håp. Jeg reiser så mye i Europa nå som jeg aldri har gjort før. Men jeg føler meg ikke som en turist. Jeg føler meg fortapt.
Etter at Russland gikk til krig mot Ukraina 24. februar 2022, tok Sølvberget galleri igjen kontakt med Kateryna Taylor. De tenkte at kunsten kan sette søkelys på situasjonen i Ukraina. Kort tid etter sendte Kateryna Taylor inn et konsept som galleriet nå har printet ut, og presenterer i sin helhet.
– Dette er kunstverk som forhåpentligvis vil skape engasjement og nysgjerrighet om situasjonen i Ukraina, sier gallerileder Hildegunn Birkeland på deres nettside.
Sprer kunst og fred
Det var 23. mars Per Arne Log tok kontakt med biblioteket i Spira, og foreslo at også Flekkefjord viser sin støtte til Ukraina gjennom å skrive ut materialet, og sette opp utstillingen.
Utstillingen Artists Support Ukraine får et enkelt utstillingskonsept slik at den kan bli sendt videre til flere gallerier og andre kunstinstitusjoner. Materialet ligger inne i databasen til utstillingen, og venter på å bli printet ut og satt opp. Initiativtakerne til dette prosjektet håper at hele kunstkulturen i Norge og verden vender oppmerksomheten mot det som skjer i Ukraina.
– Målet er å spre dette konseptet bredt innen kunstfeltet, sier de.
Tirsdag 5. april stilles kunstverkene opp i biblioteket i Flekkefjord.