Gå til sidens hovedinnhold

Fortvilet over trafikken på Åsevegen: – Kan vi ikke i det minste få lov til å få et skilt om at det er husdyr her?

Artikkelen er over 1 år gammel

Lill og Kai Rune Fossdal som bor og driver gården på Guse er fortvilet over all trafikken på Åsevegen nå som E39 er stengt. Søknader om nedsatt fart og/ eller skilt som varsler husdyr har blitt blankt avvist.

For abonnenter

Den smale fylkesveien 551 fra Kvinesdal til Opofte, den såkalte Åsevegen, har i omkjøringsperioden for E39 blir en svært trafikkert vei. Både arbeidstrafikk, busser og mange nyttekjøretøy bruker veien i ukedagene. I helgene brukes den av hyttefolk fra Rogaland som skal på hytter i Farsund og Lyngdal.

– Det er opp mot 1000 biler enkelte dager. Jeg gruer meg til langhelgen nå og i pinsen, sier Lill Fossdal til Agder.

– Vi har forsøkt alt, kanskje vi må stenge dalen med bom i begge retninger for at noen skal forstå at det er galskap med slik kjøring så tett inn på husdyr. Vi burde i det minste kunne få lov til å sette opp skilt som varsler husdyr, sier bonde Kai Rune Fossdal før han forsvinner inn i fjøset for å se til ammekyr som venter kalver.

Lill Fossdal som bor på Guse er fortvilet over all trafikken på Åsevegen nå som E39 er stengt.

Les også

– Jeg skjønner frustrasjonen fra de som bor langs Åsevegen

Gruer seg

– Kan du fortelle litt mer hvorfor du sier du gruer deg til langhelgene som kommer?

– Jeg gruer meg for da kommer det så mange rogalendinger forbi her på vei til hyttene sine. Da vet vi at det blir et kjempetrykk på veien her. Vi har nettopp sluppet sauene ut på beite. Av og til kommer lammene dessverre seg ut på veien. Da er det ingen som tar noe hensyn, påpeker Lill Fossdal.

– Hva har dere opplevd av konkrete episoder den tiden veien har fungert som omkjøringsvei i høst og nå siden begynnelsen av mars?

– Ja, nå er det den syvende måneden med stengt E39 og masse trafikk forbi her. Enda er det en måned igjen. Vi får nesten ikke sove om nettene fordi vi blir liggende å høre etter om det er biler som skrenser, eller lyder fra dyr som har kommet ut. Bilister tuter og bråker hvis dyr har kommet ut for å få dyrene vekk, forteller Lill.

Lette etter okse i seks dager

– Vi hadde en okse som kom ut på veien rett før jul. Den lette vi etter i seks dager. Da vi skulle drive den hjem igjen var den så skremt at vi ikke klarte å få den inn på dyrehengeren. Datteren vår måtte derfor på best mulig måte få den hjem og måtte gå med den langs veien fem kilometer. Det ble en lang rekke med biler bak henne. De tutet og prøvde å komme forbi. Det var ikke noen som viste hensyn i det hele tatt.

Lam ble skremt

Lill Fossdal forteller videre at det senest i går kom et lam ut på veien.

– Det var ingen som viste tegn til å gå ut for å prøve å få grabbet tak i dette lammet. Det var bare tuting, speeding og bilister som forsøkte å komme forbi lammet. Vi brukte lang tid i heia etterpå for å få tak i lammet igjen. Slike ting skjer av og til når man driver gård at dyrene kommer ut. Hadde bilistene holdt 80 km/t hadde det vært greit, men de fleste holder 100 til 110 km/t og da er det ikke sjanse til å stoppe dersom det kommer et dyr i veien. Det er også sjåfører av semitrailere som ikke bryr seg om skiltingen av makslengde på 15 meter. Du kan tenke deg det drønnet det blir gjennom dalen her når de, eller store busser kommer i over 80 km/t.

«Folk kjører som om de har stjålet både bil og bensin»

Vil unngå mer kaos – innfører makslengde

Har bedt om kontroller

Beboerne på Guse og flere andre langs Åsevegen har gjentatte ganger oppfordret til fartskontroller.

– Jeg har ikke sett en eneste kontroll på de snart syv månedene som det har vært omkjøringstrafikk her. Det har kjørt politibil forbi 4-5 ganger, men den eneste kontrollen jeg har hørt om var i 50-sonen ved ungdomsskolen en gang i høst. Vi er ute store deler av døgnet på grunn av gårdsdriften så vi får med oss når politiet kjører forbi, sier Lill.

– Vi har bedt om kontroller her og vi har søkt Statens vegvesen om midlertidig nedsatt fartsgrense, eller i det minste få opp et skilt om at det er husdyr, men det er blankt avslag. Senest i går ringte vi igjen til vegvesenet for å gi beskjed om at det er helt gale. Vi klarer snart ikke dette lenger. Jeg fikk svar på mail nå nettopp om at nei, den saken var oppe og avgjort for lenge siden om at dette er fylkesvei med 80 km/t fartsgrense og at det ikke er noen forandring på det.

Mer eller mindre kaotiske tilstander på smal vei

Ber tungkjøretøy kjøre om Lyngdal

Skuffet

– Statens vegvesen opplyste imidlertid at de hadde vært i kontakt med politiet og opplyste at politiet hadde svart at de skulle sende noen ekstra patruljer, så får vi se. Jeg er fryktelig skuffet over vegvesenet etter at så og si alle vi som bor langs denne veien har vært i kontakt med dem for at de skulle gjøre tiltak og det fortsatt ikke er gjort noe. Folk tør nesten ikke gå tur og små unger har vært i fare for å bli meiet ned. Det burde vært 60 km/t langs hele veien, eller at denne veien ble stengt for andre enn fastboende i omkjøringsperioden, freholder Lill Fossdal.

– Har dere fått noen begrunnelse for at Statens vegvesen ikke vil skilte med fareskilt om at det er husdyr?

– Nei, det er bare at det er fylkesvei og at fartsgrensen er 80 km/t. Det forundrer meg veldig. På Øyesletta har de satt ned farten og skiltet om til 50 km/t enkelte steder i omkjøringsperioden og på nesten hele Kvinesheia er fartsgrensen satt ned til 70 km/t og det er en fin god vei med midtstripe, mens på Åsevegen er det flere steder det ikke er mulig å passere to kjøretøy samtidig. Vi har stått på stive hjul flere ganger når vi skal ned til Kvinesdal. Jeg jobber i Flekkefjord og bruker den veien hver dag nå som jeg ikke kan kjøre til Opofte og ta E39. Det går fint å bruke en halv time ekstra. Det jeg er bekymret for er gården og dyrene her, fastslår Lill.

Gården på Guse er også en besøksgård, men koronasituasjonen gjør at det ikke er noe slik aktivitet nå.

– Vi kan heller ikke ha det på grunn av trafikken. Jeg kan ikke ta i mot barnehagebarn med den trafikken som er her nå.

Nesten gitt opp

– Har du fortsatt et håp om at det skal bli kontroller eller gjort noen tiltak?

– Ja, men det er nesten slik at vi har gitt opp. Vi har også et håp om at noen bilister bremser ned litt når de ser at det er en gård med dyr. Bønder har blitt lovprist under koronakrisen, men så fort setter seg bak rattet så er alt det glemt. fremholder Lill Fossdal.

– Veien har forøvrig fått skikkelig juling. Fendere raser ut og det blir hump i hump. Det ble sagt i høst at det skulle holdes jevnlig vedlikehold og kontroll, men jeg har ikke sett at de har vært å fikset noe som helst disse månedene. Det er en farlig vei med dårlige fendere. Kjører man ut så er det flere hundre meter ned.

– Så du skal feire når E39 åpner igjen?

Ja, da blir det nok champagne i veikanten. Vi burde kanskje satt opp ferist eller bom for lenge siden for å få litt inntekt av all trafikken, men nå håper jeg at det kan gjøres noen små tiltak de siste ukene og så gleder vi oss til det er over, fastslår Lill.

E39-omkjøring helt til 15. juni: – Raskere fremdrift koster for mye

Hva skjedde med «fornyet vurdering» av E39-omkjøringen

– Omkjøringen koster oss over en halv million!

– Det er feil at E39-tunnelarbeidet ikke kan gå fortere