Gå til sidens hovedinnhold

Forventer storinnrykk av veteranbrannbiler: – Vi gleder oss til å vise frem Flekkefjord!

Etter å ha deltatt på flere veteranbrannbiltreff gjennom årene, ser Flekkefjord brannbilklubb nå frem til selv å arrangere årets treff i hjembyen.

Det er Norsk Brannhistorisk Forum (NBF) som har gitt klubben det ærefulle oppdraget med å arrangere det 12. veteranbrannbiltreffet i Flekkefjord. Klubbleder Knut Bruhjell innrømmer det er stor stas.

– Vi har jo vært på flere treff rundt i landet, og tenkt tanken på hvor moro det ville vært ha vært å få det til Flekkefjord. Det var derfor stort å få bli spurt om å være arrangør, samtidig krever det en god del. Men når andre får det til, så hvorfor skal ikke Flekkefjord klare det? Byen har mye å by på, sier Bruhjell til Agder.

Over 30 påmeldte biler

Sammen med en rekke andre aktører og brannbilentusiaster er klubben godt i gang med å planlegge sommerens treff, og klubben takker alle som har valgt å sponse treffet.

Treffet skal foregå fra 12.-15. august, med hoveddelene av opplegget 13. og 14.. Det er ventet stor deltagelse fra hele landet.

– Til nå er det over 30 påmeldte biler, men vi håper selvsagt flere stiller. Hvis antall brannbiler blir dobbelt så mange, vil vi bli kjempe fornøyde, trekker Bruhjell frem.

Bilene som så langt er påmeldte kommer fra blant annet Osterøy, Kvam, Egersund og Tønsberg.

Eneste hinderet for gjennomføringen er hvordan koronaviruset utarter seg. Klubben krysser likevel fingrene for at det skal gå likevel.

– Vi håper å kunne arrangere uansett, men vi vet jo ikke helt hvordan situasjonen er. I verste fall blir treffet utsatt til 2022. Heldigvis er det ganske lenge til august, og da er forhåpentligvis flere vaksinerte, legger han til.

Reklamefilm

For å nå ut til enda flere og skape litt blest om årets treff, valgte klubben å tenke nytt med tanke på reklamering. I samarbeid med Tor Sindre Tjomlid i Tjomlid Media har de nå fått laget en film.

Filmen kan ses i bunnen av saken

– Vi tenkte vi måtte være litt moderne og gjøre litt gøy ut av det. Vi er godt fornøyde med hvordan filmen ble, sier Knut Bruhjell.

Det er også laget en egen nettside for treffet med oversikt over påmeldte biler.

Rebusløp og utstilling

Fredagen er det blant annet planlagt besøk hos Egenes Brannteknikk (kun for deltagere), som produserer og leverer størsteparten av nye brannbiler i Norge.

Det er også lagt opp til et rebusløp for påmeldte veteranbrannbiler.

– Rebusløpet vil foregå rundt i sentrum og i de ulike boligfeltene. Da vil folk plutselig få se brannbilene kjøre forbi, forteller Jan-Reidar Bringsli.

Lørdagen blir en mer publikumsvennlig dag. Da vil det bli parade, en brannbilutstilling på Tollbodplassen, og fremvisning av historisk brannutrykning. Det loves også andre demonstrasjoner.

Klubben håper at augustdagene treffet foregår i byen vil by på moro for hele familien.

– Vi ønsker jo at flest mulig skal synes det er kjekt å få besøk av veteranbrannbiler i byen. I tillegg gleder vi oss til å vise frem byen til alle dem som kommer, trekker Svein Midbøe frem.

Siden 2012

Den lokale brannbilklubben har rundt 30 medlemmer, hvorav ti regnes som aktive.

Klubben ble opprinnelig startet i 2012, da Egenes Brannteknikk donerte en Ford F500 til klubben, Flekkefjords andre brannbil fra 1956. Bilen ble bygd hos O. C. Axelsens fabrikker på Drangeid. Klubben tok da på seg å restaurere veteranbrannbilen, men av ulike årsaker ble aktiviteten i klubben etter hvert liten. For fire år siden kom så en ny gjeng til og fikk dratt klubben i gang igjen.

– Vi holder fortsatt på med å fikse bilen, og vi er egentlig ganske godt på vei. Det mangler litt karosseriarbeid. Om den blir ferdig til treffet er ikke helt sikkert, men vi håper det, sier Bruhjell.

I stedet stiller klubben selv med Flekkefjords første brannbil, en Ford fra 1931, samt en Volvo fra 1983. Sistnevnte er det nyeste tilskuddet.

– Vi forpakter den for brannvesenet. Den er fullt operativ og kan bli kalt ut ved behov, for eksempel ved større skogbranner, forteller Bruhjell.

Flekkefjord brannbilklubb har fått laget en video for å promotere sommerens veteranbrannbiltreff. Videoen er produsert av Tjomlid Media.