Helt på fylkesgrensen til Sokndal ligger Åna-Sira. Elva og fjorden markerer skillet mellom Vestlandet og Sørlandet. Det er noe helt spesielt med sommeren på slike tettsteder - lange, late dager på fjorden og fisking på brygga, mens sola går ned bak de bratte fjellene. Blant de 200 innbyggerne i Åna-Sira, tilbringer også Tina Marie og Javier fra Florida, sommeren her.

Verden rundt

I Florida driver paret to restauranter. Gjennom høsten og vinteren jobber de hardt for å sette av tid og penger til sommerferien. Hvert år besøker de åtte nye land rundt om i verden. I mai la Tina Marie og Javier ut på en fire måneders lang reise. Frem til nå kan de huke av fire nye land på listen. Norge er et av dem.

- Vi har vandrelyst. Vi vil bli kjent med verden, møte nye kulturer og mennesker, forteller Tina Marie.

Ferden startet i Mexico, videre til Italia, Tyskland, Danmark, Island og deretter til Nederland, før paret landet på norsk jord. Oslo var første plassen de ankom. Planen var å tilbringe ti dager i Norge, før neste stopp var Sverige og Finland. Men alt gikk ikke som planlagt. Tina Marie og Javier la sin elsk på Norge, og det har nå gått en måned siden de ankom. De beskriver Norge som et land med naturlig skjønnhet.

Etter Oslo gikk turen videre til bygda Flåm. Togturen gikk deretter til Bergen og videre til Ålesund. De var også innom Geiranger, Trondheim, og Stavanger. I Stavanger leide de hus av Per Arne Log fra Flekkefjord. Han tipset dem om et hus han leier ut i Åna-Sira.

- Det var midt i blinken for oss, sier Tina Marie.

Hvorfor Norge og Åna-Sira?

Etter en lang reise hadde de behov for et pust i bakken. En romantisk plass med tid til å slappe av, og samle ny energi. De fire siste dagene i Norge blir derfor tilbragt i Åna-Sira. Ei bygd de aldri før hadde hørt om.

- Vi liker steder med historie, og sjel. Steder som det gjerne ikke er skrevet om i reisemagasiner, eller forumer på nett. Og som det heller ikke er mange andre turister på. Det er ofte de aller beste plassene, meddeler Tina Marie.

Vakker natur, med muligheten for fine fjellturer er viktig for paret. Steder uten for mange bygninger, moderne struktur eller støy.

- Åna-Sira er fredfullt, med inspirerende natur, forteller de.

Høyt på lista står også et kjøligere klima enn i Florida. Og værforskjeller har Norge virkelig bydd på - fra snø i Flåm til tropevarme i Åna-Sira.

- Selv om noen av aktivitetene vi hadde planlagt måtte avlyses, så er vi glade for å ha opplevd hva verden har å by på.

Det lokale er viktig

Under oppholdet i Åna-Sira har de til nå besøkt Mandal, klatret ned til Brufjellhålene, og blitt kjent med de lokale innbyggerne.

- For oss er det viktig å bli kjent med de lokale som bor på stedene vi besøker. Derfor oppsøker vi flere plasser uten for mye turisme. Menneskene i Åna-Sira er vennlige, og hjelpsomme, men også nysgjerrige på hvorfor vi er her, opplyser Tina Marie.

Det er viktig for dem å ikke "stjele" fra lokalsamfunnet, men heller støtte der de har muligheten for det.

- Selvfølgelig handler vi på Jokeren i Åna-Sira, sier Tina Marie.

Utallige timer blir tilbragt på terrassen med utsikt over solnedgangen i beste tenkelige omgivelser, før turen bærer videre til Sverige og Finland, litt senere enn forventet. Før hjemreise skal Tina Marie og Javier også innom Estland, Polen, Slovakia, og Italia og Mexico igjen. Norge skal de uten tvil tilbake til. Da vil de krysse av Lofoten på lista.