Gå til sidens hovedinnhold

Gi klart svar om hvem som kan bli statsminister

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

I SEPTEMBER er det stortingsvalg og de politiske blokkene synes å være klare. Uansett hvordan man snur og vender på dette, ligger det an til å bli en mindretallsregjering. Med Sylvi Listhaug som ny leder i Fremskrittspartiet, er tiden for samarbeid med Høyre over. Venstre og Kristelig Folkepartis største utfordring blir å komme over sperregrensen. Og nettopp det bli helt avgjørende for om vi får en tredje periode med Solberg-regjering.

PÅ SAMME måte som for fire år siden, er det mange som tar for gitt at det blir et regjeringsskifte. Her gjelder det likevel å ikke selge skinnet før bjørnen er skutt. Da valgdagen opprant for fire år siden, fikk Solberg fornyet tillit. Det kan skje igjen. Alt avhenger av hvilke politiske saker som blir valgkampens store diskusjonstemaer. Og hvor klart alternativet er.

DENNE HELGEN hadde MDG sitt digitale landsmøte. Partiet ligger under sperregrensen på de seneste målingene. Og der kan de fort fortsette å bli værende etter et landsmøte der partiet vedtar svært kontroversielle programposter, alt fra legalisering av cannabis til nedstenging av oljevirksomheten, stans i rekefiske og ja til atomkraftverk. Det kan vel neppe karakteriseres som vinnersaker i en hvilken som helst valgkamp.

I ETTERKANT av landsmøtet har både Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet og Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet sagt at det er uaktuelt å samarbeide med MDG om de fremdeles kommer inn på Stortinget. Det var en viktig og riktig avklaring. Så får de rødgrønne etterhvert avklare forholdet til SV.

MEN PÅ den rødgrønne siden trengs det også andre avklaringer før vi eventuelt kan stemme på dem. For fire år siden ble det med rette hevdet at en stemme til Senterpartiet var en stemme på Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre som statsminister. Ut fra meningsmålinger og den oppslutning som de to partiene nå ser ut til å få, er de mer eller mindre like i oppslutning. Da er det å forvente at Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum gir beskjed om at han er Senterpartiets statsministerkandidat. Det vil være helt naturlig å avklare akkurat det spørsmålet som kan bety en forskjell i stemmegivning for mange mennesker.